Stortinget - Møte torsdag den 16. november 2023

Dato: 16.11.2023
President: Svein Harberg

Søk

Innhald

Voteringer

Votering

Presidenten []: Stortinget er da klar til å gå til votering. Vi voterer først over den resterende saken fra Stortingets møte tirsdag den 14. november.

Votering i sak nr. 11, debattert 14. november 2023

Innstilling frå utanriks- og forsvarskomiteen om Representantforslag om anerkjennelse av Palestina som egen stat og norsk tilslutning til FNs apartheidkonvensjon (Innst. 26 S (2023–2024), jf. Dokument 8:237 S (2022–2023))

Debatt i sak nr. 11, tysdag 14. november

Presidenten: Under debatten er det satt fram ni forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–3, fra Ingrid Fiskaa på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Rødt

  • forslag nr. 4, fra Åsmund Aukrust på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

  • forslagene nr. 5 og 6, fra Lan Marie Nguyen Berg på vegne av Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne

  • forslag nr. 7, fra Lan Marie Nguyen Berg på vegne av Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne

  • forslagene nr. 8 og 9, fra Ingrid Fiskaa på vegne av Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne

Forslag nr. 8 er under debatten omgjort til et oversendelsesforslag, og ordlyden er endret til:

«Det henstilles til regjeringen om fortsatt å ta til orde for umiddelbar våpenhvile og humanitær tilgang til Gaza, og stemme i tråd med dette i FN.»

Presidenten vil foreslå at forslaget oversendes regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Representanten Stine Westrum har bedt om ordet for å gi en stemmeforklaring.

Stine Westrum (R) []: Forslag nr. 1, om å anerkjenne Palestina nå, er Rødts primære standpunkt, og jeg håper fortsatt at flest mulig her vil stemme for det. Hvis det forslaget ikke får flertall, vil Rødts gruppe stemme subsidiært for forslag nr. 4.

Jeg vil understreke at stemmegivningen ikke skal tolkes som en støtte til at regjeringen kan utsette anerkjennelsen av Palestina, eller at Israel skal gis noen form for vetorett i forbindelse med en slik anerkjennelse. Rødt vil jobbe videre for en anerkjennelse av Palestina nå.

Presidenten: Voteringsanlegget har vært litt ustabilt de siste dagene, så vi må bare være litt tålmodige.

Vi prøver en omstart av anlegget før vi eventuelt tar en manuell opptelling av stemmene. Beklager dette.

Vi får ikke systemet til å virke, så vi må foreta manuell opptelling. Det er veldig mange enstemmige voteringer i dag, så jeg tror det skal gå greit, men i denne saken er det litt forskjellige resultater. Vi må bare ta oss tid til det.

Det betyr at de som skal stemme imot og reise seg, må bli stående til alle er blitt talt. Dere må bli stående til vi sier at dere kan sette dere.

Da voterer vi over forslag nr. 9, fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringa fordømme Israels manglande skjerming av helsepersonell og pasientar og krevje garanti for at ambulansar som fraktar pasientar ikkje blir angripne.»

Rødt og Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne ble med 80 mot 16 stemmer ikke vedtatt.

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 7, fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen arbeide for at Den internasjonale krigsforbryterdomstolen så raskt som mulig gis adgang til Israel og Gaza for å etterforske krigsforbrytelser på begge sider av konflikten.»

Kristelig Folkeparti har varslet støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne ble med 80 mot 20 stemmer ikke vedtatt.

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 5 og 6, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget anmoder regjeringen om å gjennomgå og skjerpe reglene for oljefondet og andre statlig eide bedrifter og fond for å sikre at man trekker ut investeringer i virksomheter som enten direkte eller indirekte medvirker til den ulovlige okkupasjonen av de palestinske områdene.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om å slå fast at Israels behandling av og folkerettsbrudd mot palestinerne er apartheid og i strid med internasjonal rett i henhold til Roma-traktaten og rasismekonvensjonen.»

Votering:

Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne ble med 85 mot 14 stemmer ikke vedtatt.

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen forberede anerkjennelsen av Palestina som egen stat.»

Venstre og Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt ble med 81 mot 18 stemmer ikke vedtatt.

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.»

Høyre har varslet støtte til forslaget.

Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne har varslet subsidiær støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble vedtatt med 83 mot 15 stemmer.

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:237 S (2022–2023) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bjørnar Moxnes og Hege Bae Nyholt om anerkjennelse av Palestina som egen stat og norsk tilslutning til FNs apartheidkonvensjon – vert ikkje vedteke.

Presidenten: Det voteres alternativt mellom innstillingen og forslagene nr. 2 og 3, fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme en sak for Stortinget om norsk tilslutning til FNs apartheidkonvensjon (Den internasjonale konvensjonen om undertrykkelse og straff av apartheidforbrytelsen).»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre et norsk forbud mot varer og tjenester fra selskaper og virksomheter på okkupert jord produsert i strid med folkeretten.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:

Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt ble innstillingen vedtatt med 84 mot 14 stemmer.

Presidenten: Takk for samarbeidet.

Da kan vi gå over til å votere over sakene på dagens kart.

Votering i sak nr. 1, debattert 16. november 2023

Innstilling frå Stortingets presidentskap om gjenoppnemning av Stortingets ombod for kontroll med forvaltninga (Innst. 36 S (2023–2024))

Debatt i sak nr. 1

Presidenten: Presidenten gjør oppmerksom på at etter sivilombudsloven § 2 første ledd oppnevnes sivilombudet med minst to tredjedels flertall.

Presidentskapet hadde innstilt til Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

Til Stortingets ombod for kontroll med forvaltninga for tidsrommet 1. februar 2024–1. februar 2028 vert oppnemnd: Hanne Harlem.

Votering:

Presidentskapets innstilling ble enstemmig vedtatt.

Votering i sak nr. 2, debattert 16. november 2023

Debatt om utenriksministerens redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker i 2023 (Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 14. november 2023)

Debatt i sak nr. 2

Presidenten: Presidenten vil foreslå at utenriksministerens redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker i 2023, holdt i Stortingets møte 14. november 2023, vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.

Votering i sak nr. 3, debattert 16. november 2023

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om endringer i statsbudsjettet 2023 under Samferdselsdepartementet (tilskot til godstogselskap etter ekstremvêret «Hans») (Prop. 141 S (2022–2023), Innst. 41 S (2023–2024)

Debatt i sak nr. 3

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

I statsbudsjettet for 2023 blir det gjort følgjande endringar:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1352

Jernbanedirektoratet:

77

(NY) Tilskot til godstogselskap etter ekstremvêret «Hans», kan overførast, blir løvyd med

120 000 000

Votering:

Komiteens innstilling ble enstemmig vedtatt.

Votering i sak nr. 4, debattert 16. november 2023

Debatt om kultur- og likestillingsministeren redegjørelse om mediepolitikk og ytringsfrihet

(Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 14. november 2023)

Debatt i sak nr. 4

Presidenten: Presidenten vil foreslå at kultur- og likestillingsministerens redegjørelse om mediepolitikk, holdt i Stortingets møte 14. november 2023, vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.