Stortinget - Møte tirsdag den 5. desember 2023

Dato: 05.12.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokument: (Innst. 85 S (2023–2024), jf. Dokument 8:12 S (2023–2024))

Søk

Innhald

Sak nr. 13 [15:58:26]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Himanshu Gulati om å avvise avgift på bompengebrikke (Innst. 85 S (2023–2024), jf. Dokument 8:12 S (2023–2024))

Talarar

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen. De som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Erlend Larsen (H) [] (ordfører for saken): Dette er et representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Himanshu Gulati om å avvise avgift på bompengebrikke.

Representantene begrunner forslaget med at bompengefinansiering er en ekstraskatt som belastes norske bilister. De foreslår at «Stortinget ber regjeringen oppheve tidligere godkjenning av å kunne innføre avgift på bombrikkeabonnement.» Det har ikke kommet noen høringsinnspill til representantforslaget.

Statsråden skriver i sitt svar til komiteen bl.a. at det er igangsatt et arbeid med å vurdere endringer i forskrift om utstedervirksomhet for bompenger og ferjebilletter, også kalt utstederforskriften, for å begrense adgangen til å ilegge et månedlig gebyr.

Det er viktig at de kostnadene forbrukerne betaler, samsvarer med det bompengene reelt skal dekke. Forslaget om avgift på bompengebrikkene går ikke til bompengefinansiering, slik representantene hevder i sitt forslag. Eventuell avgift på bompengebrikke går til utstedervirksomheten. Det er altså en egen organisasjon som tar seg av innkrevingen av bompenger på vegne av bompengeselskapene. Utstedervirksomhetene ble etablert for å gi et klarere og renere skille mellom innkreving og bompengeselskapene. Utstedervirksomhetene mottar 1,75 pst. av innkrevde bompenger og har mulighet til å hente inn egne gebyrer for administrasjon av brikkene på toppen av dette.

Statsråden har som sagt varslet en gjennomgang av utstederforskriften. Det gjør at vi i Høyre ikke kommer til å støtte representantforslaget, men avvente resultatet av denne gjennomgangen.

Kari Henriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Marte Mjøs Persen (A) []: Så lenge jeg har vært politiker, har alltid bompengedebatter engasjert, og det har engasjert på mange nivåer. Noen partier har alltid hatt et ønske om å framstå som bompengemotstandere og har alltid talt med to tunger i debatten. Realiteten her er at alle partier har gjort seg avhengig av bompenger som finansiering av viktige og helt nødvendige samferdselsprosjekter over hele landet.

Det mest interessante med dette forslaget, slik jeg ser det, er at Fremskrittspartiets representanter har så stor tiltro til at Arbeiderpartiet og vår samferdselsminister skal rydde opp etter forrige regjering, hvor Fremskrittspartiet hadde samferdselsministeren. Det er det antakelig god grunn til. Slik jeg leser samferdselsministerens svar, går nå statsråden gjennom utstederrollen. Det er litt underlig at partiet som gjorde kostnaden synlig for bilistene, for kostnaden har alltid vært der, nå er i harnisk over at den faktisk er synlig.

Det kan være gode grunner for å synliggjøre de administrative kostnadene for oss trafikanter, og jeg minner om at hensikten var økt brukervennlighet, tilrettelegging av økt bruksområde for avtalen og/eller brikken samt lavere kostnader. Det er fint at statsråden nå går gjennom utstederrollen, og jeg er veldig glad for at Fremskrittspartiet har så stor tiltro til at vår statsråd rydder opp, slik han nå er godt i gang med.

Geir Adelsten Iversen (Sp) []: Mens jeg satt her og ventet på at vi skulle bli ferdige, så jeg gjennom noen mailer. Der fikk jeg bl.a. beskjed om at jeg hadde kjørt inn bompenger i Oslo for ca. 200 kr, så det må jeg nå få betalt.

Når vi finansierer veiutbyggingen med bompenger, er det viktig at folk forstår at det de betaler inn, faktisk går til veiprosjekter. Bompengeselskapene – også de på børs – får 1,75 pst. av alle bompengene de krever inn. Det vil si at skal man ta inn 1 mrd. kr til vei, vil bompengeselskapene få 17,5 mill. kr rett i lomma. Jeg trodde kanskje det var slik at når jeg betalte regningen min, gikk pengene til å betale veiprosjekter. Det viser seg at pengene heller går med til å gjøre aksjehandelen mer lønnsom. Da må jeg spørre: Hvorfor er det slik?

Forslaget er fremmet av Fremskrittspartiet, men det var jo Fremskrittspartiets egen bompengereform som gjorde dette mulig. Var det meningen at bompengene skulle gå til overskudd og ikke til veibygging?

Jeg er glad for at statsråden nå varsler en gjennomgang av dette systemet. Det er jo galskap at bompengeselskapene kan kreve bilistene for administrasjonsgebyr på toppen av de 1,75 pst. av bompengene de får i dag.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Framstegspartiet er imot bompengar. Eg har i ganske mange samanhengar jobba for å gjere det eg kan for å fjerne bompengar, og mitt eige fylke var det einaste fylket som klarte å vere bomfritt då vi var i regjering. Det var fordi folk røysta på Framstegspartiet i Møre og Romsdal slik at det vart det største partiet. Då får dei sjølvsagt Framstegsparti-politikk, og vi fekk fjerna bompengane.

Så er det eit faktum at ein seriøs debatt med samferdselsministeren har eg hatt i mange samanhengar, men det innlegget som kom frå Arbeidarpartiet, forstod eg ikkje så mykje av. Det syntest eg var litt på sida og hadde ikkje så mykje med saka å gjere. Realitetane er at den bompengeendringa som vi gjorde i vår regjering, rasjonaliserte og forenkla systemet med innkrevjing. Det var heile poenget med den ordninga og den endringa. Når ein no får eit forslag der ein skal prøve å dra enda meir ut av bilistane ved å ha ei avgift på brikka per månad, vert det endå ein måte å prøve å få ut pengar frå bilistane på. Det er vi konkret imot.

Statsråden skriv i sitt svar at han har sett i gang ein prosess, som vi også seier er bra, med å sjå på om det i det heile skal vere lov å gjere dette, og også sjå på moglege avgrensingar med omsyn til å gjennomføre det. Så sjølv statsråden har sett i gang ein prosess der, og det er bra – når vi har sett saka på dagsordenen og har fått det opp og fram – at statsråden faktisk ser på det. Det er fornuftig.

Vi ønskjer å få bompengeandelen ned, vi ønskjer å få bompengane vekk, og det får vi ikkje før Framstegspartiet får 51 pst. – det vert tydelegvis vanskeleg utan. Men vi har gjort det vi kan når vi har vore i regjering og elles i styret i fylket for å få bompengeandelen ned. Det er heller ikkje så veldig lenge sidan eg fekk eit framlegg gjennom, samrøystes, i Stortinget om nesten å halvere bompengane på Nordøyvegen i mitt eige fylke. Det var eit samla storting som støtta det, og seinare eit samla fylkesting. Det er altså vilje til å kunne sjå på bompengane, og det bør vi gjere når vi ser at kostnadene til bilistane fyk i veret. Drivstoffprisane er òg skyhøge. Senterpartiet skulle jo ikkje inn i regjering viss bensinprisane var over 20 kr. Dei sit der enno, og eg ser dessverre 22 kr, 24 kr og 26 kr per liter over alt.

Men lat no det liggje – liv og lære heng tydelegvis ikkje i hop. Uansett er det slik at kostnadene til bilistane skyt i veret, kostnadene til innbyggjarane er skyhøge, og det er inga god løysing å innføre nye måtar å loppe lommeboka til innbyggjarane på. Det er vårt poeng, og vi tek såleis opp vårt framlegg.

Presidenten []: Da har representanten Frank Edvard Sve tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Apropos liv og lære: Jeg har alltid lært at man skal vurdere politikere ut fra hva de gjør når de har makt. Da har det uomtvistelig vært slik at Fremskrittspartiet har brukt bompenger, og det har også vært en betydelig økning i bruken av det.

Dette representantforslaget handler om at enkelte utstedere av bompengebrikker har gått bort fra det som tidligere har vært praksis, med at bilistene betaler et depositumsbeløp for AutoPASS-brikken, og heller har gått over til en ordning der deres kunder betaler en fast pris i måneden.

Denne utviklingen har jeg nå fulgt nøye over en stund. Det er i dag private utstedere som på vegne av bompengeselskapene fakturerer bompenger fra kunder som har betalingsbrikke. Tidligere var det bompengeselskapene selv som hadde denne rollen, og som dekket kostnadene knyttet til dette.

Gjennom bompengereformen fra 2015, som ble gjennomført under den forrige regjeringen, og med Ketil Solvik-Olsen som samferdselsminister, ble det etablert et kommersielt utstedermarked. Det var en viktig del av denne reformen. Flere private utstedere har som følge av dette etablert seg i det norske markedet.

Vi i Samferdselsdepartementet forvalter regelverket som setter rammene for denne utstedervirksomheten. Utstederne mottar en godtgjørelse på 1,75 pst. av transaksjonsbeløpet for selve innkrevingstjenesten fra bompengeselskapene. Slik var det også før bompengereformen – da fakturerte bompengeselskapene hverandre.

Utover dette har utstederne et begrenset handlingsrom til å ta betalt av brukerne for sine tjenester som er forbundet med bompengeinnkreving.

Det nye månedsgebyret skal dekke utstedernes reelle kostnader knyttet til utstedelse og erstatning av brikken. Utviklingen med månedspris for brikken har jeg som nevnt fulgt nøye. Det er viktig for meg at Solberg-regjeringens privatisering av utstedervirksomheten ikke på en urimelig måte går ut over norske bilister.

Jeg ønsker derfor å begrense adgangen til månedsgebyr og har allerede satt i gang et arbeid med å vurdere innstramminger i forskriften. Jeg har bedt Statens vegvesen om å vurdere og foreslå endringer i forskriften, slik at adgangen til å ilegge månedsgebyr kan begrenses.

Det er viktig at det foretas en helhetlig og grundig vurdering av konsekvensene av et slikt forslag. Når Statens vegvesen er ferdig med sitt arbeid, vil Samferdselsdepartementet vurdere forslaget før et forslag til endringer kan sendes på offentlig høring.

Avslutningsvis kan jeg opplyse at det ikke er alle utstedere som har gått over til en ordning med månedspris for betalingsbrikken. Bilister som heller foretrekker å betale en engangssum for brikken, har derfor også per i dag mulighet til å velge en utsteder som tilbyr dette.

Presidenten []: Det blir replikkskifte.

Erlend Larsen (H) []: Det er mulig statsråden sa det helt på slutten, men statsråden har som nevnt varslet en gjennomgang av utstederforskriften. Når vil denne gjennomgangen være klar, og på hvilken måte vil Stortinget bli informert om utfallet?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg klarer ikke på stående fot å si noe om framdriften på det, men vi har bedt Statens vegvesen om å gå i gang med det arbeidet. Hvilken tidsfrist vi satte, klarer jeg heller ikke å ta på stående fot, så det får vi komme tilbake til på annet vis.

Erlend Larsen (H) []: La meg bare gjenta den siste delen av spørsmålet: På hvilken måte vil Stortinget bli informert om utfallet?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er naturlig at Stortinget kan bli orientert om det enten i en proposisjon til Stortinget eller ved at noen stiller spørsmål. Det er jo ikke en avgjørelse som skal til Stortinget, men det er naturlig at Stortinget får greie på beslutningen siden det er interesse for saken.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

Votering, sjå torsdag 7. desember