Forslag fra stortingsrepresentantene Steinar Bastesen, Kenneth Svendsen og Vidar Kleppe om at båteiere/fiskere og fangstfolk som er innvalgt på Stortinget eller sitter i regjering, skal beholde alle sine fiskerettigheter den tid de utfører sine verv.

Innhald

Til Stortinget.

Bakgrunn

Båteiere/fiskere og fangstfolk som blir innvalgt på Stortinget eller sitter i regjering og som ikke har noen til å drive fartøyet i perioden, står i fare for å miste sine fiskerettigheter fordi det er knyttet aktivitetskrav til de fiskerettigheter den enkelte har. I tillegg innføres det stadig flere adgangsbegrensninger i samtlige fiskerier, så fiskere risikerer at fiskerettigheter man har i uregulerte, ikke konsesjonsbelagte fiskerier også blir borte mens de ulike verv blir ivaretatt. Med det regelverk vi har i dag er det et generelt aktivitetskrav som legges til grunn når rettigheter i forskjellige fiskerier tildeles. Disse tildeles i dag årlig, med bakgrunn i foregående års aktivitet.

I brev fra Fiskeridepartementet datert 15. januar 1999 skriver departementet følgende:

«Som nevnt fastsettes vilkårene for deltakelse i fiske og fangst for ett år av gangen. Spørsmål om fremtidig deltakelse må derfor behandles på det tidspunkt når en fisker som er innvalgt på Stortinget faktisk skal tilbake i fisket igjen. Dette innebærer imidlertid ikke at vedkommende fratas muligheten til å gå tilbake til yrke som fisker etter endt tjeneste på Stortinget.»

Her slår altså departementet fast at man må søke om å få sine rettigheter tilbake etter endt tjeneste på Stortinget og undergis saksbehandling etter et regelverk som ikke hjemler unntak fra aktivitetskravet.

Det sier seg selv at med slike utsikter så vil færre og færre fiskere og fangstfolk påta seg politiske og organisatoriske verv. Det er ikke samfunnet tjent med. Her må en regelendring til, slik at varig unntak fra aktivitetskravet blir regelen for stortingsrepresentanter og statsråder.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Båteiere/fiskere og fangstfolk som blir innvalgt på Stortinget eller sitter i regjering, skal beholde alle sine fiskerettigheter og ha unntak fra adgangsbegrensninger som blir innført i åpne fiskerier den tid vedkommende utfører sitt verv. Likeså skal vedkommende ha varig unntak fra aktivitetskravet så lenge vedkommende har slike tillitsverv.

17. februar 1999.