Bakgrunn

I St.prp. nr. 1 (2000-2001) fremmet Regjeringen forslag om en konjunkturavgift på lønns- og personinntekt. Dette ble i budsjettforliket mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene endre til en avgift på investeringer i nye næringsbygg, jf. Budsjett-innst. S. nr. 1 (2000-2001) kap. 3.22.

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen pekte på de alvorlige følger forslaget om konjunkturavgiften ville få for næringslivet særlig i primærnæringene og i konkurranseutsatt sektor. Avgiften ville også hindre en helt nødvendig fornyelse av næringslivet. Stortingsrepresentant Steinar Bastesen, Fremskrittspartiet og Høyre gikk derfor imot å innføre konjunkturavgiften.

Spådommene om at konjunkturavgiften ville motvirke en helt nødvendig fornyelse av næringslivet har slått til og som stortingsrepresentant Steinar Bastesen hevdet har dette skapt særlige problemer innenfor primærnæringene. Det har vært flere oppslag om at bedrifter og næringsaktører nå lar være å gjøre nødvendige investeringer fordi man ikke finner investeringen regningssvarende på grunn av konjunkturavgiften. Byggenæringen i distriktene begynner også å merke tilbakegangen som skyldes denne næringsfiendtlige avgiften.

De fleste er enige om at primærnæringene står overfor store utfordringer i tiden som kommer, det skulle derfor ikke være stor uenighet om at denne konjunkturavgiften hindrer eller forsinker den helt nødvendige tilpasningen som disse næringene står overfor. I den siste tids medieoppslag har selv personer som støttet forslaget om konjunkturavgiften i 2000 nå begynt å se disse virkningene også. Det er derfor flere som nå ønsker å vurdere en fjerning av avgiften eller i alle fall en reduksjon av avgiftsomfanget til konjunkturavgiften.

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen ønsker å fjerne hele konjunkturavgiften, men kan subsidiært støtte en utvidelse av unntaksordningen i avgiftens § 3 c) til å gjelde alle investeringer i primærnæringene.