Forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen og Børge Brende om å frita treningsstudioer fra merverdiavgiften

Til Stortinget

Bakgrunn

Ved behandlingen av Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) om lov om endringer i lov av 19. juni 1969 om merverdiavgift vedtok stortingsflertallet bestående av Arbeiderpartiet og sentrumspartiene endringer i merverdiavgiftsloven som blant annet innebar at treningsstudioer skal innlemmes i merverdiavgiftsområdet fra 1. juli 2001.

Endringen ble gjennomført til tross for at det under finanskomiteens behandling kom klare innspill om de mulige negative helsemessige konsekvenser av en slik endring. Det ble under komiteens behandling blant annet pekt på de uheldige konsekvensene av at trening blir dyrere, mens snacks, brus mv. blir billigere som følge av halvert matmoms.

Det er også kommet innspill om at merverdiavgift på treningsstudioer vil diskriminere kvinner. Kvinner trener oftere i treningsstudioer enn menn, som i større grad trener i idrettslag etc., som fortsatt vil være fritatt for merverdiavgift.

Forslagsstillerne mener derfor det er klare helsepolitiske og likestillingspolitiske argumenter for å frita treningsstudioer fra merverdiavgift. For å sikre likebehandling mellom ulike typer treningstilbud mener forslagsstillerne at alle former for treningstilbud skal fritas for merverdiavgift.

Samtidig viser forslagsstillerne til at det nylig er kommet helt nye signaler fra flere av de partiene som vedtok å innføre merverdiavgift på treningsstudioer, om at de likevel ikke ønsker å gjennomføre dette. Det er foreløpig ikke kommet signaler om at det er endret politisk flertall for at det ikke skal innføres merverdiavgift på andre former for treningstilbud. Forslagsstillerne vil derfor i denne omgang begrense seg til å foreslå unntak for merverdiavgift for treningsstudioer.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest mulig fremme forslag til endring i merverdiavgiftsloven slik at treningsstudioer ikke blir pålagt merverdiavgift.

30. januar 2001