Forslag fra stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum, Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim om at Stortinget skal få seg forelagt som egen sak en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge, inkludert en prinsipiell drøfting av avveininger, blant annet om personvern, som er knyttet til internettutviklingen og sammensmeltningen mellom Internett og mobiltelefoni.

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Utviklingen innenfor bruk av Internett, mobiltelefoni og integreringen mellom disse teknologiene reiser en rekke viktige spørsmål knyttet til personvern, elektronisk handel og legitime politiinteresser. Kryptering og adgang til krypteringsnøkler er et eksempel på disse utfordringene.

I forbindelse med den teknologiske utviklingen har Regjeringen bebudet at en rekke spørsmål vil bli fremlagt, enten som egne saker eller gjennom fagdepartementenes budsjettproposisjoner. Dette gjelder for eksempel fjerning av regelverkshindringer for elektronisk handel, regelverksutvikling for telekommunikasjons- og kringkastingsområdet, forskrifter til lov om elektronisk signatur, etablering av ordninger for sertifisering av IT-sikkerhet i organisasjoner under Nærings- og handelsdepartementet og produkter og systemer under Forsvarsdepartementet.

Det pågår også arbeid for en døgnåpen forvaltning, som blant annet skal gi brukerne en enklere og raskere tilgang til offentlige tjenester via elektroniske kanaler. Dette forutsetter utvikling og etablering av nødvendig sikkerhet i kommunikasjonen for at brukerne skal ha tillit til systemene, blant annet gjennom ivaretakelse av personvernet.

Sommeren 2000 arrangerte Økokrim en egen konferanse med bred tilslutning for å ta opp spørsmålet om kriminalitet på Internett. Det foregår også en korrespondanse i tilknytning til forslag fra Økokrim, og Datatilsynets reaksjon på dette, om prinsipielle spørsmål i forbindelse med kriminalitetsbekjempelse og personvern.

Regjeringen har igangsatt et arbeid for å etablere en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge. I dette arbeidet må det foretas en rekke avveininger som for eksempel:

  • Enkeltindividets, næringslivets og myndighetenes behov for og nytte av sikker kommunikasjon

  • Hensynet til kriminalitetsbekjempelse

  • Norges holdning i internasjonalt samarbeid, blant annet om eksportkontroll av kryptoprodukter

  • Hvordan ivareta nasjonale interesser for eksempel knyttet til handel, suverenitetskontroll, offentlighet og sikkerhetspolitikk.

Det er etablert en ekspertgruppe for dette arbeidet med deltakelse fra syv departementer og Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Det nevnte arbeidet vil nødvendigvis måtte innebære drøfting og avveining mellom ulike hensyn som borgernes personvern, trygg elektronisk handel, legitim politiinnsats og ivaretakelse av rikets sikkerhet.

På linje med de enkeltspørsmål som er nevnt ovenfor og bebudet framlagt for Stortinget, vil det også være naturlig at Stortinget får en egen sak der det legges opp til en bred drøfting og avveining av disse viktige hensynene i tilknytning til den teknologiske utvikling innenfor Internett og mobiltelefoni, og i denne sammenheng også spørsmålene som reises i forbindelse med en krypteringspolitikk.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om å få seg forelagt som egen sak resultatet av det arbeid som pågår med å utrede og avklare en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge, og i denne sammenheng også en prinsipiell drøfting av avveiningen mellom personvern, elektronisk handel og legitime politiinteresser som er knyttet til internettutviklingen og sammensmeltningen mellom Internett og mobiltelefoni.

26. april 2001