Lovendring som medfører at det for personer som er dømt for alvorlige seksuelle overgrep mot mindreårige barn kan stilles krav om medisinsk behandling/kastrering før de slipper ut fra fengsel etter endt soning/forvaring

Forslagsstillerne som representerte Fremskrittspartiet foreslo allerede i Dokument nr. 8:60 for 1990-91 å be regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at medisinsk kastrering kunne brukes som tilleggsstraff/behandling for kriminelle som hadde begått alvorlige seksuelle overgrep mot barn. Forslaget var basert på gode erfaringer med medisinsk behandling i Danmark og fikk støtte blant annet fra overlege og psykolog Hans Reppesgaard. Under behandlingen i Stortinget ble forslaget avvist av representantene fra samtlige partier med unntak av Fremskrittspartiet, noe som kan ha ført til at flere barn som kunne ha vært reddet dersom forslaget hadde blitt vedtatt i årene fra 1991 til i dag har fått sine liv ødelagt av seksualforbrytere.

Da justiskomiteen i forbindelse med behandlingen av Ot.prp.nr. 87 (1993-94) besøkte en fengselsinstitusjon for seksualforbrytere i Danmark ble da også komiteen fortalt av den danske sjefspsykologen at vanlig behandling hadde liten effekt, og at medisinsk behandling hadde gode resultat. Behandlingen skjer ved at den pedofile seksualforbryteren får en injeksjon med medikamentet Decapeptyl hver 14. dag, slik at produksjonen av hormon i hypofysen som stimulerer produksjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron, stopper opp. Samtidig blir det gitt en injeksjon med medikamentet Androcur hver 14. dag, slik at produksjonen av kjønnshormoner i kjønnskjertelen stanser opp.

Også i California er det nå vedtatt en lov som åpner for kjemisk/medisinsk kastrering av pedofile forbrytere. Her skjer behandlingen ved at menn som gjentatte ganger har forgrepet seg seksuelt mot barn regelmessig blir behandlet med et legemiddel som nedsetter kjønnsdriften. Det har vært brukt som et argument mot virkningen av medisinsk behandling at en slik metode bare stanser kjønnsdriften, men ikke de seksuelle fantasiene som en pedofil ovegriper har, og som kan føre til overgrep til tross for manglende kjønnsdrift. Omfattende tester i USA de siste årene har imidlertid vist at legemiddelet Depo-Provera, som benyttes i California, fører til en dramatisk reduksjon av seksuelle tanker og fantasier hos de aller fleste menn.

Til tross for opplysninger fra California og Danmark som tyder på meget gode resultater med medisinsk/kjemisk behandling har enkelte psykologer stått frem i norske media med påstander om at kastrering ikke virker tilfredsstillende i alle tilfeller. Denne usikkerheten gjør at kjemisk/medisinsk behandling bør kombineres med sikringsordninger. Den beste ordningen for å sikre barns trygghet mot pedofile overgripere er selvsagt å plassere overgriperne i forvaring i et fengsel så lenge som mulig. Dersom de likevel slipper ut av fengselet etter endt soning vil en medisinsk kastrering være den nest beste løsningen, og bør være en absolutt forutsetning for at de får anledning til å slippe ut.