Forslag fra stortingsrepresentantene Inger S. Enger, Odd Roger Enoksen og Marit Arnstad om å etablere en sentral for miljøovervåkning nær Snøhvitfeltet

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Utbyggingen av Snøhvitfeltet i Finnmark kan bety økt risiko for miljøskadelige utslipp til sjøs i Barentshavet samtidig som en må påregne en større skipstrafikk i området nær Hammerfest og langs kysten av Finnmark.

Senterpartiet er opptatt av at det etableres sterkere tiltak for miljøovervåkning i tilknytning til den planlagte utbyggingen av Snøhvitfeltet. Fruholmen på Ingøya ligger strategisk nært Snøhvitfeltet samtidig som Fruholmen fyr er et rundingspunkt for all skipstrafikk til og fra nordvest-Russland. For å bedre miljøsikkerheten i området vil det derfor være naturlig å etablere en miljøovervåkningssentral på Fruholmen med en dobbel funksjon, både overvåkning av aktiviteten i tilknytning til Snøhvit og skipstrafikken til og fra de nordlige områder i Russland.

All sjøveis transport til og fra nordvest-Russland runder Fruholmen i en avstand fra 4-12 nautiske mil. Etableringen av en terminal ved Snøhvit vil innebære en del tyngre kryssende trafikk i et område med hektisk fiskeriaktivitet. En miljøovervåkningssentral kan bedre sikkerheten ved denne aktiviteten. Det vil være nærliggende at man også samler og koordinerer kystradarene på denne sentralen, slik at man herfra kan overvåke kystgrensen i samsvar med Schengen-forpliktelsene.

Fra Fruholmen har man visuell kontroll med havområdet fra Tarhalsen ved Sørøya til Nordkapp ut til om lag 15 nautiske mil. Ved etablering av en sentral for miljøovervåkning kan en legge inn noen av funksjonene til indre Kystvakt for dette området til sentralen, slik at en får frigjort kystvaktressurser til andre oppgaver.

Forslagsstillerne er videre opptatt av at det etableres miljødepot så nær Snøhvit-området som mulig, og foreslår opprettet et framskutt miljødepot på Ingøya, med et tyngre depot i Havøysund. En slik konkret miljøberedskap så nær aktivitetsområdene vil være en sikkerhet for at tid ikke tapes i forhold til å begrense eventuelle miljøødeleggende utslipp i tilknytning til skipstrafikk og gassaktivitet i dette sårbare området. Et av de viktigste hekkeområder for sjøfugl i nordområdene er nettopp på Hjelmsøya og på Magerøya, like øst for Snøhvit. Dette området vil være i "nedslagsfeltet" for gassaktivitet på Snøhvit, og miljøødeleggende utslipp vil innen kort tid nå disse områdene, bl.a. på grunn av strømretningen i området. I tillegg er havområdene rundt Fruholmen et av de viktigste fiskefelter på kysten av Vest-Finnmark, samtidig som havområdene utenfor Fruholmen på grunn av den rådende strømretningen er en "transportåre" for bl.a. torske- og sildeyngel til Barentshavet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen opprette en sentral for miljøovervåkning nær Snøhvitfeltet for å kunne overvåke aktiviteten ved Snøhvit og skipstrafikken i området slik at miljøsikkerheten bedres.

10. oktober 2002