Forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Øystein Djupedal om økt statlig bostøtte og forslag om en kompensasjonsordning til kommuner som får uforutsett store utgifter til sosialhjelp på grunn av økte strømpriser, for å sikre eldre og vanskeligstilte trygghet for at de vil få hjelp med å betale for nødvendig oppvarming

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Utgiftene til oppvarming har økt så kraftig at mange nå får store problemer med å betale strømregninga. Dette er særlig akutt for folk med lave inntekter, eldre og uføre som ikke har økonomi til å takle flere tusen kroner i økte strømutgifter. Det rapporteres at flere eldre og uføre sitter i altfor kalde boliger og risikerer å pådra seg alvorlige helseproblemer. Samtidig vil mange av dem som velger å holde boligen forsvarlig varm, oppleve at de ikke har noen mulighet til å betale strømregningen når den kommer. Mange vil måtte søke om sosialhjelp og bostøtte for å klare disse utgiftene, og mange vil risikere å slite med langvarige og alvorlige betalingsproblemer dersom de ikke får hjelp til å betale utgiftene. Med dagens bostøtteordning og kommunenes økonomiske vanskeligheter, er det ingen sikkerhet for at folk får nødvendig hjelp.

Det er viktig å ikke sløse med strøm, men dette må skje på måter som ikke går på helsa løs. Folk skal ikke fryse av frykt for høge strømregninger.

Det er mange langsiktige tiltak som må settes inn for å oppnå dette. Det må settes inn tiltak for å gjøre folk mindre avhengig av strøm til oppvarming, det må settes inn en offensiv satsing på nye og miljøvennlige energikilder, den rene markedsstyrte energiforsyningen må legges om og strømprisene må bli mer rettferdige ved differensiert strømavgift, slik at unødvendig høyt forbruk får en høgere pris enn normalt eller lavt forbruk. Sosialistisk Venstreparti vil vise til flere forslag som ligger til behandling i Stortinget om dette. Staten har fått store ekstrainntekter som følge av de økte strømprisene som kan benyttes til omleggingen.

Imidlertid må den akutte situasjonen nå løses med en garanti fra staten om å dekke de uforutsett store utgiftene enkeltpersoner og kommunene får. Både den statlige bostøtteordningen og kommunal sosialhjelp kan tas i bruk for å avhjelpe situasjonen. Uansett hvordan dette løses, må folk gis trygghet for at de vil få hjelp med å betale for nødvendig oppvarming, og kommunene må få kompensert for økte utgifter til nødvendig sosialhjelp til folk med betalingsproblemer. Det er derfor viktig at Regjeringen raskt legger fram forslag til økninger i bostøtten og forslag om en kompensasjonsordning til kommuner som får uforutsett store utgifter til sosialhjelp på grunn av økte strømpriser.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om økt statlig bostøtte og forslag om en kompensasjonsordning til kommuner som får uforutsett store utgifter til sosialhjelp på grunn av økte strømpriser, for å sikre eldre og vanskeligstilte trygghet for at de vil få hjelp med å betale for nødvendig oppvarming.

7. januar 2003