Forslag fra stortingsrepresentantene Hill-Marta Solberg og Sigvald Oppebøen Hansen om å innføre en garanti slik at langtidsledig ungdom i alderen 20-24 år sikres tilbud om jobb, utdanning eller arbeidsmarkedstiltak

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Utviklingen i arbeidsmarkedet er svært bekymringsfull. Tall fra Aetat viser at arbeidsledigheten er økende. Ved utgangen av februar 2003 var den regi­strerte ledigheten 92 503 eller 3,9 pst. av arbeidsstyrken. Sammenlignet med februar i fjor har den regi­strerte ledigheten økt med 20 585 personer eller 29 pst. Det er særlig bekymringsfullt at antallet langtidsledige har økt med 41 pst. i løpet av det siste året.

Det er blant ungdom i aldersgruppen 20-24 år at arbeidsledigheten øker mest. Ifølge Aetats tall er det 14 517 personer i denne gruppen som er registrert uten arbeid i februar 2003. Med en økning på 33 pst. siden februar 2002, er stigningen i denne gruppen sterkere enn den generelle ledighetsutviklingen.

Ledigheten for ungdom svinger erfaringsmessig sterkere med konjunkturene sammenlignet med andre grupper av ledige. Det er derfor behov for målrettet og forsterket innsats rettet mot ungdom i gruppen 20-24 år, særlig med den nedgangsperioden vi nå opplever på arbeidsmarkedet.

I gruppen under 20 år er det 3 211 helt ledige. Arbeidsledigheten i denne gruppen har økt med 12 pst. i løpet av det siste året. Årsaken til at denne gruppen ikke er like hardt rammet av ledighet, er blant annet at de er særlig prioritert gjennom aktiv bruk av arbeidsmarkedstiltak og samarbeid med Oppfølgingstjenesten gjennom den gjeldende ungdomsgarantien for ungdom under 20 år.

For å bekjempe arbeidsløsheten blant ungdom mellom 20 og 24 år må tilbudet om høyere utdanning, videregående utdanning, lærlingeplasser, ordinære arbeidsplasser og arbeidsmarkedstiltak sees i sammenheng.

Det må legges vekt på kompetanseheving, jobbsøking, arbeidstrening og utarbeiding av individuelle arbeidsplaner, slik at ungdom ikke tilvennes til ledighet. Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennom analyser av ordinære tiltaksplasser i 2001 vist at 43 pst. av de som var deltagere på arbeidsmarkedstiltak, var i arbeid 6 måneder seinere. Kun 27 pst. av gruppa som ikke hadde vært innom tiltak, hadde fått arbeid. Dette viser at arbeidsmarkedstiltak hjelper, og at dette kan være et godt alternativ til arbeid eller utdanning for ungdom under 25 år.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om tiltak slik at langtidsledig ungdom i alderen 20-24 år garanteres et tilbud om jobb, utdanning eller arbeidsmarkedstiltak, slik at ingen blir gående ledig utover 6 måneder.

4. mars 2003