Forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Åslaug Haga om tiltak som kan sikre og skape nye arbeidsplasser i Finnmark basert på marine ressurser

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Finnmark har store naturressurser, både på land og i havområdene utenfor fylket. Disse ressursene går i stor grad ut av regionen til foredling og salg. Det er behov for å tenke nytt for å sikre at Finnmark i større grad får omsatt sine naturressurser i arbeidsplasser i fylket. Finnmark har et potensial for arbeidsplasser innenfor flere næringer, herunder reiselivsnæringen, som må utvikles. Likevel vil en av bærebjelkene for Finnmarks industri også i framtida være fisk og marin industri. Det er behov for en ny og offensiv politikk for å sikre og skape arbeidsplasser i Finnmark innenfor dette området. Mange arbeidsplasser er gått tapt, og lokalsamfunn har mistet sine hjørnesteinsbedrifter. Bortfall av russertorsk har resultert i stor overkapasitet og konkurser i fiskeindu­strien. Samtidig medfører konkurransen fra lavkostland at det er blitt billigere å sende fisken rundt halve jorda og tilbake, enn å bearbeide den i tradisjonell filetproduksjon i Norge.

Finnmark er et kapitalsvakt fylke som vil være spesielt utsatt når tilgangen til kapital fra det offentlige reduseres. Skal nye arbeidsplasser etableres i Finnmark, trengs blant annet økt kapitaltilgang for fiskeindustrien og sikrere og jevnere tilgang på råstoff av høy kvalitet. Industrien trenger drahjelp for å satse på kvalitet og nye og bedre produkter som gir høyere pris i markedet. Forslagsstillerne ønsker et verdiskapingsprogram for fersk fisk som kan bidra til at industri og flåte blir i stand til å øke lønnsomheten. En liberalisering av norsk fiskeripolitikk vil slå negativt ut for Finnmark som er et kapitalsvakt fylke. Det trengs derfor en strukturpause i fiskerinæringen for å sikre at konsekvensene for bosetting og arbeidsplasser langs kysten, av de mange og omfattende strukturendringsforslagene i fiskerinæringen, blir belyst.

Forslag

For å sikre og skape nye arbeidsplasser i marin sektor i Finnmark fremmer forslagstillerne følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om:

  • 1. At alle fartøygrupper som fisker i norsk fiskerisone i Barentshavet skal levere minst 20 pst. av sin kvote til fiskeindustrien i Finnmark, Troms eller Nordland til markedspris.

  • 2. At det etableres et kapitalfond som skal bidra til langsiktig omstilling av fiskeindustrien for å skape arbeidsplasser i Finnmark.

  • 3. At Regjeringen utreder forslag som kan gi indu­strien jevnere råstofftilgang, herunder endret regulering gjennom endring av kvoteåret. Det bør også utredes å innføre skatteincentiv som kan stimulere partene til å inngå likeverdige avtaler om jevnere råstoffleveranser.

  • 4. At det opprettes et verdiskapingsfond for fersk fisk.

  • 5. At ressursene til marin FOU økes.

  • 6. At ordningen med å betale en avgift på konsesjon for oppdrett avvikles og erstattes med en arealavgift til den kommune hvor et anlegg etableres.

  • 7. At det innføres en egen ungdomskvote for å lette rekruttering til fiskerinæringen.

8. desember 2004