Forslag fra stortingsrepresentantene Ågot Valle, Sigbjørn Molvik, Jan Olav Olsen og Åse Gunhild Woie Duesund om å gjøre FN-dagen, 24. oktober, til offisiell flaggdag i Norge

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Samtidig med at Norge feirer 100-års jubileum etter unionsoppløsningen, feirer FN i 2005 60 år. Siden dannelsen i 1945 er 24. oktober hvert år blitt markert som den offisielle FN-dagen. FN blei danna på ruinene etter 2. verdenskrig, og "aldri mer krig" var håpet og parolen. FN har gjennom de 60 åra verdensorganisasjonen har eksistert, spilt en viktig rolle i verdenssamfunnet.

Det blei i 1948 vedtatt en grunnlov for medlemslandene i FN, som i dag representerer 191 av verdens ca. 200 nasjoner - verdenserklæringen om menneskerettighetene. Denne er med på å danne grunnlaget for de mål verdenssamfunnet ønsker å nå.

FN har gradvis utvida sitt engasjement fra å arbeide for fredelig sameksistens mellom verdens nasjoner til også å gjøre en stor og avgjørende innsats på områder som menneskerettigheter, helse og sosiale forhold, flyktningespørsmålet, bekjempelse av sult, utdanning og forskning, rettferdig handel og ulike sider av ressurs- og miljøforvaltning.

Norge ønsker å framstå som en nasjon som vil bevare og styrke FNs posisjon i spørsmål av stor global viktighet. Dette er en viktig oppgave i en tid da ulike krefter ser ut til å ha et ønske om å redusere FNs makt og innflytelse.

For å markere FNs 60-års jubileum og for å understreke FNs betydning og Norges ønske om å styrke FN på den internasjonale arena, ønsker forslagsstillerne derfor at FN-dagen, 24. oktober, blir gjort til offisiell flaggdag i Norge.

Dette vil også være godt egna til å bringe det globale perspektivet inn i Norges markering av selvstendighet og unionsoppløsning.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at FN-dagen, 24. oktober, blir offisiell flaggdag i Norge fra og med 2005.

27. april 2005