Representantforslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Gunnar Gundersen og Olemic Thommessen om å bevare Snøheimveien på Dovrefjell

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:8 (2007-2008)
  • Dato: 05.10.2007
  • Sidetal: 2

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Da Stortinget vedtok utbygging av regionfelt Østlandet, ble det samtidig vedtatt at Hjerkinn skytefelt skulle legges ned. Det tilbakeførte området skal inngå i det utvidede vernet av Dovrefjell. All militær aktivitet i skytefeltet skal avsluttes innen utgangen av 2008. Det meste av anlegget planlegges fjernet innen utgangen av 2012, og avslutning av prosjektet er forutsatt innen 2020.

I forbindelse med den planlagte nedleggelsen av skytefeltet har det vært en diskusjon om hva som skal skje med den gamle turisthytta ved Snøheim og veien fra Hjerkinn til turisthytta. Fra naturvernhold var det fremmet ønske om at både Snøheim og vegen burde fjernes. På lokalt hold er det et sterkt ønske om at Snøheim og veien bør opprettholdes. Regjeringen Bondevik II besluttet å la Den Norske Turistforening få overta Snøheim og gjenåpne den som turisthytte.

Den 14 km lange veien fra Hjerkinn til nasjonalparkgrensen ved Snøhetta og Snøheim benyttes av folk som vil ferdes i fjellet, og gjør det mulig for folk i alminnelig god fysisk form å nå Snøhetta, vår høyeste fjelltopp utenfor Jotunheimen, på en god dagstur. Veien innebærer et helt minimalt inngrep i naturen. Fotturisme er skånsom bruk av naturen, og vil ikke i nevneverdig grad påvirke naturverdiene i nasjonalparken. Veien vil også gjøre det lettere å drive Snøheim som turisthytte gjennom transport av nødvendig mat og utstyr til hytta.

Regjeringen Bondevik II opprettet i 2002 Dovre­fjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, som omfatter områdene rundt Snøheim. Dette er Norges største verneområde. Regjeringen Bondevik II opprettet videre i 2003 Dovre nasjonalpark, samtidig som Rondane nasjonalpark ble utvidet. Sammen med nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella og Rondane sikret regjeringen Bondevik II dermed et høyfjellsområde fra Sunndalsfjellene i nordvest til Ringebufjellet i sørøst. Dette gir det største sammenhengende verneområde i Europa der villreinen lever. Sammen med avviklingen av skytefeltet på Dovre er dermed leveforholdene for villreinen betydelig forbedret. Å bevare Snøheimveien vil i denne sammenheng ha minimal betydning for villreinens overlevelsesmuligheter. Villreinbestanden i området er en livskraftig bestand som har vokst de siste 40-50 årene, selv før skytefeltet ble besluttet avviklet og omfattende nye verneområder ble opprettet.

Folks tilgang til naturområdene og muligheter til å oppleve de naturverdiene våre nasjonalparker har å by på, er avgjørende for oppslutningen om miljøvernarbeidet i befolkningen som helhet. Ikke minst er det viktig for at også kommende generasjoner skal lære å verdsette friluftsliv i vår fantastiske natur. Dovrefjell har en meget sentral plass for det tradisjonelle friluftslivet i Norge, og er et av våre mest benyttede fjellområder. Dovrefjell har vært i bruk som beiteområde, jaktterreng, gjennomfart og turisme i lang tid, lenge før Forsvaret opprettet sitt skytefelt på Hjerkinn. Allerede i 1887 ble den første hytta reist ved foten av Snøhetta, og forslagsstillerne vet at det i alle fall fra da av har gått vei hit. Å tilbakeføre Dovrefjell til tilstanden før skytefeltet på Hjerkinn ble opprettet, innebærer ikke at området skal være helt uberørt av menneskelig aktivitet.

Det naturvennlige friluftslivet er basert på fri ferdselsrett, og utgjør en del av Norges identitet og kulturarv. Dovre og Rondane er et fjellområde som også i fremtiden vil være et viktig turistmål for mange mennesker med besøk av både norske og utenlandske turister. Formålet med en nasjonalpark er, i tillegg til å bevare biologisk mangfold, å legge til rette for at befolkningen kan nyte området i frilufts- og rekreasjonssammenheng. Nasjonalparkene vil fungere som et trekkplaster for turister, noe som kommunene kan utnytte i reiselivssammenheng. Dersom folk skal kunne benytte seg av de naturverdiene som dette området har å by på, er det viktig at områdene er tilgjengelige. Snøheimveien spiller her en viktig rolle for å gjøre de flotte naturområdene rundt Snøhetta tilgjengelig for miljøvennlig fotturisme.

Det vil derfor være uheldig om Snøheimveien fjernes. Dette vil gjøre viktige naturområder betydelig mindre tilgjengelige for befolkningen. Det er også i strid med lokale ønsker for området. Å ødelegge veien til Snøheim på tvers av folkemeningen og vedtak i alle berørte kommuner og fylkeskommuner vil redusere forståelsen i befolkningen for vernepolitikken. Det er imidlertid fortsatt mulig å følge fjellvettregelen om at det ikke er noen skam å snu i denne saken.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest omgjøre vedtaket om å fjerne den mer enn 100 år gamle Snøheimveien som går fra Hjerkinn til Snøheim på Dovrefjell.

5. oktober 2007