Bakgrunn

Bredbånd tillater høyhastighets dataoverføring og er derfor en del av samfunnets grunnleggende infrastruktur. I NOU 2:2013 Hindre for digital verdiskaping ble det omtalt som en forutsetning for en vellykket digitalisering av samfunnet. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var det 1 716 000 private bredbåndsabonnement med faste tilganger til Internett i Fastlands-Norge ved utgangen av 4. kvartal 2012. Utviklingen av abonnement i bedriftsmarkedet har stoppet opp, og faste abonnement har gått ned 1 prosent på ett år til 136 000 i 4. kvartal 2012. Som tidligere er det de sentrale kommunene som har flest bredbåndsabonnement i forhold til innbyggertallet, med 78 prosent. I de minst sentrale kommunene er omfanget 67 prosent.

NOU 2:2013 oppsummerte situasjonen slik:

«Tilstrekkelig bredbåndskapasitet er avgjørende for digital verdiskaping. Sammenlignet med andre land er de norske målene for bredbåndsdekning og båndbredde lite ambisiøse og legger for dårlig til rette for utbygging.

Effektiv tilgang til å grave i grunn og å benytte eksisterende master og bygningsmasse er avgjørende for å sikre reell bredbåndsdekning i hele landet. De siste årene har mange aktører påpekt at manglende nasjonal regulering for graving har vært en betydelig barriere for utbygging. Samferdselsdepartementet presenterte i november 2012 en evaluering av ulike løsninger for en nasjonal graveforskrift. Evalueringens anbefalinger går i retning av mer effektiv graving i landets kommuner. (...) Regjeringen må sørge for å få på plass den nasjonale graveforskriften og dessuten sikre enkel tilgang til master for utbygging av både faste og trådløse nettverk.»

70 til 90 prosent av totalkostnadene ved bredbåndsutbygging er knyttet til graving og fremføring. Elektronikk, kabler og annet utstyr utgjør kun mellom 10 og 30 prosent. Gravekostnader avhenger av fysiske forhold i grunnen og i området, men også kommunalt graveregelverk. Når ulike kommuner har ulike krav, er det til hinder for fremføringen. Forslagsstillerne mener derfor det er viktig å åpne for teknologier som kan gjøre utbygging billigere og bedre.

I 2007 ble det sendt på høring en forskrift fra Vegdirektoratet på vegne av Samferdselsdepartementet, men denne møtte sterk motstand. I 2010 ble forskriften trukket, og statssekretær Lars Erik Bartnes i Samferdselsdepartementet uttalte til Teknisk Ukeblad 24. juni 2010: «Den forskriften som var ute på høring vil ikke bli innført.» Uenigheten gjaldt særlig krav til overdekning og gravedybde. Forslagsstillerne registrerer at utviklingen på dette viktige området har stoppet opp, og en nasjonal graveforskrift er ennå ikke vedtatt. Forslagsstillerne mener det er av stor betydning for videre bredbåndsutbygging og digital verdiskaping at en nasjonal graveforskrift kommer raskt på plass.

Microtrenching

Microtrenching er en betegnelse på en billig metode for å legge bredbånd i forbindelse med blant annet veiarbeid. Rent praktisk innebærer det at man med en slags vinkelsliper åpner en smal grøft på noen centimeter i veidekket, der kabler kan installeres. Teknisk Ukeblad omtalte i november 2012 et prøveprosjekt i Oslo der det ble lagt opptil seks ganger 600 meter rør på et døgn.

Det fremkom av NOU 2:2013 at:

«Det er likevel spørsmål knyttet til hvorvidt regelverket åpner eller blokkerer for såkalt microtrenching, noe som ville gjort bredbåndsutbygging vesentlig rimeligere. Et uklart og differensiert regelverk er etter Digitalutvalgets mening en viktig barriere for bredbåndsutbyggingen.»

Forslagsstillerne mener det er viktig å fjerne slik usikkerhet, slik at det åpnes for at bredbåndsutbygging kan skje raskere og billigere.