Representantforslag fra stortingsrepresentantene Martin Kolberg, Lise Christoffersen og Torgeir Micaelsen om forslag til ny bestemmelse i lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger (om flaggstenger)

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Dagens lov med tilhørende forskrift tillater kun flagging med norsk flagg, jf. lov 10. desember 1898 nr. 1 § 1, samisk flagg eller by-, herreds- eller fylkesflagg på kommunale flaggstenger. I tillegg er det ved forskrift 6. juli 1933 nr. 3 åpnet for å benytte fremmede lands flagg på kommunale bygninger, i særlige tilfeller.

Forslagsstillerne er enige i at det skal være en streng praksis for flagging fra kommunale bygninger, men mener det bør innføres en mer lempelig praksis når det gjelder frittstående kommunale flaggstenger, som ikke står på eller i direkte tilknytning til kommunale bygninger.

Begrunnelsen for forslaget er todelt:

  • 1. Når en kommune er vertskap, (med)arrangør eller arena for større arrangementer, for eksempel innen idrett eller andre formål av stor allmenn interesse, bør det være mulig å markere dette ved å bruke klubbflagg, organisasjonsflagg eller lignende, på frittstående kommunale flaggstenger, for eksempel på bruer, torg eller andre plasser. Slik flagging kan virke mobiliserende når det gjelder oppmøtet på arrangementene og signalisere en honnør fra kommunen til de pågående aktivitetene. Flaggingen kan også være ledd i kommunens egen omdømmebygging.

  • 2. Forslagsstillerne er kjent med at det i dag er en ganske omfattende praksis i tråd med innholdet i lovforslaget, for eksempel ved større idrettsstevner, serie- og cupkamper i fotball, håndball mv. Dagens svært strenge flaggregler er åpenbart dårlig kjent i mange kommuner. En streng håndheving av regelverket vil trolig heller ikke bli forstått, verken av arrangører, kommuner eller innbyggere.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endring i lov 29. juni 1933 nr. 2 om flagging på kommunenes offentlige bygninger

I

I lov 29. juni 1933 nr. 2 om flagging på kommunenes offentlige bygninger skal I. nytt annet ledd lyde:

Som kommunenes offentlige bygninger og eiendommer eller bygninger og eiendommer som for den vesentligste del benyttes av kommunale institusjoner etter første ledd, regnes ikke frittstående kommunale flaggstenger på torg, bruer, plasser eller lignende som ikke framstår som en integrert del av et kommunalt bygningskompleks eller et bygningskompleks som for den vesentligste del benyttes av kommunale institusjoner.

II

Endringen trer i kraft straks.

14. oktober 2013