Representantforslag fra stortingsrepresentantene Else-May Botten, Line Henriette Hjemdal, Geir Pollestad, Pål Farstad og Rasmus Hansson om bedret sikkerhet på sjøen

Dette dokument

  • Dokument 8:86 S (2013–2014)
  • Dato: 17.06.2014
  • Sidetal: 1

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er for mange ulykker ved bruk av fritidsbåt. Det er et mål å redusere antall ulykker. Det vises blant annet til arbeidsgruppen som i april 2012 avga rapport til Sjøfartsdirektoratet om tiltak for å redusere ulykker i fritidsbåtflåten.

Den 13. juni 2014 voterte Stortinget over Innst. 242 L (2013–2014) om ny § 23 a i lov om fritids- og småbåter (småbåtloven). (Påbud om redningsvest i fritidsbåter.)

Sammensetningen av representantene som var til stede i salen, medførte at voteringen viste 53 stemmer mot forslag nr. 4 og 51 stemmer for forslaget. Forslaget ble ikke vedtatt. Det skjedde til tross for at Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne hadde varslet støtte til forslaget. Disse partiene har sammen flertall i Stortinget.

Dermed kom ikke stortingsflertallets syn til uttrykk. Dette skyldes at et parti hadde en representant mer enn utbyttingen skulle tilsi, samt en feil i avtale om justert utbytting mellom to partier.

Kristelig Folkeparti stemte da forslag nr. 4 falt subsidiært for forslag nr. 1, slik at dette forslaget fikk flertall. Det er, etter forslagsstillernes vurdering, ikke nødvendig å trekke tilbake vedtaket om forslag nr. 1 da dette ikke er i motstrid med dette representantforslaget. Det foreligger heller ikke motstrid med forslag nr. 2 i saken, da det inneholder forhold som det er naturlig å vurdere i den saken det bes om i dette representantforslaget.

Det ville være svært uheldig om resultatet av voteringen i saken gir uttrykk for vedtak som ikke er i samsvar med Stortingets ønske. Det er derfor «påtrengende nødvendig» å sikre at stortingsflertallets mening kommer til uttrykk i saken. Forslagsstillerne viser til ovenstående og behandling av Dokument 8:144 S (2009–2010) og fremmer forslag om at Stortinget tar stilling til vedtaket som ble satt frem som vedtak nr. 4.

For å komme i samsvar med andre vedtak gjort i Stortinget om sikkerhet på sjøen 13. juni 2014, er forslaget til vedtak noe endret.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem en sak i løpet av 2014 om bedret sikkerhet på sjøen, herunder en vurdering av påbud om bruk av flyteutstyr og hvordan dette kan gjennomføres.

17. juni 2014