Representantforslag om forbud mot søskenbarnekteskap

Dette dokument

  • Representantforslag 138 S (2019–2020)
  • Frå: Per-Willy Amundsen, Kari Kjønaas Kjos og Jon Engen-Helgheim
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Fremskrittspartiet har lenge arbeidet for et forbud mot ekteskap mellom søskenbarn, og partiet fremmet forslag for Stortinget allerede i 2005 om å få på plass et slikt forbud. Søskenbarnekteskap er en ukultur som Fremskrittspartiet mener at ikke hører hjemme i Norge, og partiet programfestet derfor allerede tidlig på 2000-tallet at et slikt forbud burde komme på plass. Dessverre har Fremskrittspartiet inntil nylig stått alene i kampen for å bekjempe søskenbarnekteskap.

Den 16. juni 2020 kunne flere medier melde om at Oslo-politiet nå går inn for å forby søskenbarnekteskap, som et ledd i å bekjempe æreskriminalitet og sosial kontroll. Det fremgår av et dokument som Oslo politidistrikt har sendt til statsadvokaten.

Politiet viser til at et slikt forbud mot søskenbarnekteskap vil få stor betydning for familier og være et effektivt virkemiddel for å forebygge og bekjempe kriminalitet knyttet til negativ sosial kontroll, tvangsekteskap, æresrelatert vold og mishandling i nære relasjoner. Det vises videre til at politiet mener at tradisjonen med arrangerte ekteskap med ektefelle som hentes fra opprinnelseslandet, er ganske utbredt i Norge, og at noen av disse ekteskapene også er inngått mellom søskenbarn. Denne praksisen er gammel og motivert ut fra ønsket om å styrke familiebåndene og holde økonomiske ressurser innenfor slektsgruppen.

I dokumentet som politiet har oversendt statsadvokaten, vises det også til at når ekteskap inngås på tvers av landegrenser, kan et migrasjonsmotiv være sentralt. Politiet viser til at med tanke på utbredelsen av denne praksisen er det nærliggende å tro at det foreligger en sterk forventning om å gifte seg innenfor familien.

På denne bakgrunn er et forbud mot søskenbarnekteskap et høyst relevant tiltak i kampen mot negativ sosial kontroll, da slike ekteskap innebærer at unge mennesker utsettes for ulike former for press om å gifte seg med slektninger i foreldrenes hjemland, for på den måten å skaffe dem opphold i Norge. Politiet viser til at helsemyndighetene har varslet om at dersom fetter og kusine får barn, kan det medføre store helseutfordringer for barnet. I tillegg understreker de at praksisen med søskenbarnekteskap fører til økt kriminalitet i form av blant annet negativ sosial kontroll, press, trusler og sterke forventninger om å inngå ekteskap som ikke er basert på frivillighet. Politiet erfarer at problematikken knyttet til søskenbarnekteskap er sentral i mange straffesaker om mishandling i nære relasjoner, æresrelatert vold og æresdrap.

Det faktum at mange unge mennesker på denne måten blir presset inn i ufrivillige ekteskap, og de følger dette har, er uakseptabelt, og viser tydelig et behov for å få på plass et forbud mot søskenbarnekteskap snarest.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovendring som sikrer forbud mot ekteskap mellom søskenbarn.

17. juni 2020

Per-Willy Amundsen

Kari Kjønaas Kjos

Jon Engen-Helgheim