Representantforslag om å suspendere betalingsplikten for merverdiavgift når krav er omtvistet

Dette dokument

  • Representantforslag 116 S (2020–2021)
  • Frå: Sivert Bjørnstad, Roy Steffensen, Hans Andreas Limi, Tor André Johnsen og Bengt Rune Strifeldt
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Frem til 31. desember 2020 måtte entreprenører fakturere krav, og dermed også avgiftsberegne, i samsvar med arbeidets fremdrift. Dette gjaldt selv om kravet var omstridt og motpart ikke betalte. Konsekvensen var at entreprenøren måtte betale merverdiavgift til staten før den samme avgiften var betalt av byggherre eller andre oppdragsgivere til entreprenøren. I mange tilfeller er staten oppdragsgiver, og entreprenørene fungerte da i praksis som bank for staten.

Stortinget vedtok i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021 at innberetning og betaling av merverdiavgift i tilfeller der oppdragsgiveren bestrider kravet fra entreprenøren, kan utsettes til arbeidet er fullført. Vedtaket har blitt fulgt opp gjennom en endring i bokføringsforskriften. Endringen trådte i kraft 1. januar 2021.

Forskriftsendringen kan bidra til å løse noen av problemene entreprenørene opplever, nemlig ved å lette likviditetsbelastningen underveis i prosjektet, men den bidrar ikke til å løse det største problemet: de lange og mange sluttoppgjørstvistene der det i enkelte tilfeller tar år å avgjøre kravenes berettigelse.

Det har i løpet av de siste årene vært en stor økning i antall bygge- og anleggskontrakter. Kontraktene har dessuten blitt større, særlig innen anleggssektoren. Større kontrakter innebærer større usikkerhet knyttet til ulike elementer i kontraktene. Denne usikkerheten har gitt grunnlag for tvister mellom entreprenørene og byggherrene om hvem som har risikoen og ansvaret for økte kostnader.

En løsning på denne problemstillingen kan være en regel som innebærer at kravet om merverdiavgift ikke utløses før det omtvistede kravet er avgjort. En slik regel, som vil tilsvare regelen som gjelder for inntektsskatt, vil redusere likviditetspresset på entreprenørene uten at dette i særlig grad påvirker provenyet til staten. Den mulig økte konkursrisikoen som bedriftene befinner seg i underveis i slike tvistesaker, vil også vesentlig bli avhjulpet nettopp ved at merverdiavgift ikke må innberettes og betales før entreprenøren selv har fått avklart hva hun eller han vil motta i betaling.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen foreta nødvendige forskrifts- og/eller regelendringer slik at betalingsplikten for merverdiavgift når krav er omtvistet, suspenderes.

18. februar 2021

Sivert Bjørnstad

Roy Steffensen

Hans Andreas Limi

Tor André Johnsen

Bengt Rune Strifeldt