Representantforslag om å nedsette et forenklings- og moderniseringsutvalg

Dette dokument

  • Representantforslag 123 S (2020–2021)
  • Frå: Erlend Wiborg, Sivert Bjørnstad, Jon Georg Dale og Himanshu Gulati
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Arbeidervernlovgivningen i Norge er passert hundre år og har gjennom tidene fungert som et godt rammeverk for å sikre gode og trygge arbeidsbetingelser for arbeidstakere. For arbeidsgivere må lovgivningen være anvendelig i deres daglige virke, og bidra til at en kan følge de bestemmelser som er fastsatt.

Arbeidsmiljøloven og tilhørende bestemmelser har vært endret og justert en rekke ganger for å møte et arbeidsliv i utvikling. Den har imidlertid ikke vært gjennomgått i sin helhet, og har flere ganger vært gjenstand for kritikk fra flere hold. Bakgrunnen for kritikken er at de kan oppfattes å være vanskelige å forstå, men òg til dels utdaterte. I et land der en stor del av bedriftene er små og mellomstore, og uten forutsetninger for å kunne ha store profesjonelle HR-avdelinger med spisskompetanse på arbeidsrett, kan det være vanskelig å tolke de ulike bestemmelsene uten å måtte innhente kostbar ekstern bistand.

Blant de som organiserer små og mellomstore bedrifter, har ønsket om å få dette på plass vært tydeliggjort flere ganger. Forslagsstillerne viser blant annet til tidligere adm.dir. i Hovedorganisasjonen Virke, Marianne Hammer Madsen, som i 2018 uttalte i Dagens Perspektiv at:

«… I dag ligner arbeidsmiljøloven mer på en rebus enn et oppslagsverk. Jeg får stadig høre dette fra Virkes medlemmer, arbeidsgivere i små og store virksomheter over hele landet. Ledere, tillitsvalgte og ansatte må lese seg opp på lovbestemmelser, rettsavgjørelser og kommentarer til regelverket for å få svar på praktiske spørsmål i hverdagen.»

Forslagsstillerne mener beskrivelsen til tidligere administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke er treffende, og at det er vesentlig å nå få iverksatt en større gjennomgang. Et mål må være å gjøre arbeidsmiljøloven og tilhørende bestemmelser mer leser- og brukervennlig både for arbeidsgivere, tillitsvalgte og ansatte.

Et annet mål bør være å vurdere om dagens lovverk er tilstrekkelig fleksibelt til å møte morgendagens arbeidsliv. Pandemien som nå har vart i ett år, har aktualisert dette på en ny måte. Flere undersøkelser blant de som i stor grad raskt har måttet skifte ut kontorplass med hjemmekontor og ta i bruk alternative arbeidsverktøy, viser at dette er et ønske om å opprettholde dette helt eller delvis når pandemien er over. Ett eksempel er en undersøkelse VG og E24 gjennomførte sommeren 2020 blant åtte av Norges største bedrifter, presentert på E24.no 11. juni 2020. Her fremheves det at en opplever at det med hjemmekontor eller mindre «hub»-nettverksgrupper arbeides mer effektivt, men at det for ansatte også uttrykkes å bli mindre stress i hverdagen. Et annet eksempel er en undersøkelse fra analysebyrået Kantar og HR Norge i høst, presentert av både Dagens Perspektiv og Forskerforum 26. oktober 2020. Her kom det frem at de som jobbet på hjemmekontor, i gjennomsnitt sparte tre og en halv time på å ikke måtte reise til og fra jobb, og at de brukte nær én time mer på arbeidet enn ellers. Mange ansatte fremhever at de opplevde å få mer tid til familien, egne fritidsaktiviteter og faglig utvikling, og opplevde det positivt.

Med dagens stramme tilnærming til arbeidstid når det gjelder hva som anses som normalarbeidsdag, vil fleksibiliteten kunne være vanskelig å oppnå.

Mål med utvalget

Et forenklings- og moderniseringsutvalg bør etter forslagsstillernes syn gjennomgå arbeidsmiljøloven og tilhørende bestemmelser med mål om å fremme forslag til forenklet og mer leservennlig tekst. Utvalget bør videre gjennomgå og fremme forslag om endringer i bestemmelser som kan hindre en mer fleksibel arbeidshverdag, slik flere arbeidsgivere og ansatte gir uttrykk for å ønske. Forslagene skal ikke gå på bekostning av sikkerhet og vern for arbeidstakere. Det må videre legges til grunn at forslag skal legges frem til drøfting mellom partene i arbeidslivet, før det eventuelt fremmes forslag til endringer for Stortinget.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen nedsette et forenklings- og moderniseringsutvalg som skal gjennomgå og fremme forslag til endringer i arbeidervernlovgivningen. Målet med endringene er å gjøre lovverket mer brukervennlig for bedrifter, tillitsvalgte og ansatte. I tillegg bes regjeringen innarbeide i utvalgets mandat at det skal se på forenklinger og endringer som bedre legger til rette for et mer fleksibelt arbeidsliv.

24. februar 2021

Erlend Wiborg

Sivert Bjørnstad

Jon Georg Dale

Himanshu Gulati