Representantforslag om rask og systematisk rekruttering for å sikre ungdom sommerjobb i landbruket

Dette dokument

  • Representantforslag 145 S (2020–2021)
  • Frå: Terje Aasland, Rigmor Aasrud, Torstein Tvedt Solberg, Kirsti Leirtrø og Nils Kristen Sandtrøen
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Stadig færre ungdom har sommerjobb. Den økonomiske krisa gjør situasjonen enda verre. Allikevel er det særlig én næring som denne sommeren vil få større behov for å rekruttere ungdom. Langt færre enn normalt av de opptil 18 000 gjestearbeiderne i landbruket vil komme på grunn av faren for importsmitte. Flere ungdom kan få sin første arbeidserfaring og sommerjobb med det viktige arbeidet med planter og dyr dersom et systematisk rekrutteringsopplegg og opplæringstilbud blir organisert og gjennomført i tide. Ifølge en ny undersøkelse Bondelaget har gjennomført blant sine medlemmer, svarer én av fire at de planlegger redusert produksjon i år grunnet mangel på arbeidskraft på grunn av strenge innreiseregler til Norge som følge av faren for importsmitte. 25 pst. av de største produsentene svarer at de vurderer å redusere produksjonen med opptil 50 pst.

Regjeringen må derfor ta initiativ i saken og sikre at Nav, landbruket, fylkeskommunene med videregående skoler og studiesteder raskt kobles sammen slik at rekruttering av ungdom til sommerjobber blir gjennomført, og nødvendig opplæring blir gitt innen sesongen skal starte. Ulike produksjoner krever ulik kompetanse, og deler av næringa er spesialisert inn mot enkeltprodukter. Opplæringstilbudet må ta høyde for slike forskjeller.

Arbeidet for å rekruttere ungdom til sommersesongen må komme i tillegg til arbeidet med rekruttering og opplæring av ledige, permitterte og andre som trenger arbeid. Og det må komme i tillegg til arbeidet for å sikre nok innenlands sesongarbeidskraft til sektoren også utover sommeren. Det forutsettes at man følger opp dette på en god måte for den enkelte arbeidstaker og sikrer alle ordna lønns- og arbeidsforhold.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen umiddelbart sørge for at Nav og faglagene i landbruket sammen utarbeider et systematisk opplegg rettet inn mot studenter og videregående skoler, som sikrer rekruttering og opplæring av ungdom til sommerjobber innenfor landbruket.

10. mars 2021

Terje Aasland

Rigmor Aasrud

Torstein Tvedt Solberg

Kirsti Leirtrø

Nils Kristen Sandtrøen