Representantforslag om gratis skolefritidsordning (SFO)

Dette dokument

  • Representantforslag 213 S (2020–2021)
  • Frå: Audun Lysbakken, Mona Fagerås, Freddy André Øvstegård, Lars Haltbrekken, Karin Andersen og Eirik Faret Sakariassen
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne mener at SFO skal være et tilbud der alle barn, uavhengig av foreldrenes økonomi, skal kunne delta. I dag er det 100 000 barn som ikke går i SFO, og den nasjonale evalueringen viser at mange familier velger bort SFO fordi de ikke har råd. Konsekvensen er at mange barn i 1.–4. klasse ikke får delta i leken, læringen og fellesskapet SFO byr på, og mange er blant dem som hadde hatt aller størst glede av et godt SFO-tilbud.

Forslagsstillerne mener SFO skal være gratis for alle barn i hele landet, og vil innføre gratis SFO før og etter skoletid for alle. Videre understreker forslagsstillerne at også i SFO er ansattes kompetanse den viktigste kvalitetsfaktoren, og mener det må satses systematisk på kvalitetsutvikling for ansatte i SFO.

Det er store lokale variasjoner i prisen på SFO. Skoleåret 2019/20 var gjennomsnittlig månedlig foreldrebetaling 2 500 kroner for en heltidsplass og 1 500 kroner for en deltidsplass, men prisen varierer fra 0 kroner til godt over 3 000 kroner i måneden for en heltidsplass.

Det er en stor økonomisk byrde for barnefamilier å ha barn i både SFO og barnehage. For å sikre disse en bedre hverdag og rom for inkludering av barn i begge disse arenaene vil forslagsstillerne innføre søskenrabatt mellom barnehage og SFO inntil gratis SFO er på plass for alle barn i hele landet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å iverksette en fireårsplan for innfasing av gratis heldagsplass i SFO for alle barn fra 1. til 4. klasse.

  2. Stortinget ber regjeringen sikre at SFO har nok ansatte og den kompetansen som kreves for å gi barna et SFO-tilbud med høy kvalitet.

  3. Stortinget ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om hvordan kvaliteten i SFO kan heves, og starte arbeidet med en kvalitetsplan for å sikre kompetanse og utvikling i skolefritidsordningen. Meldingen skal gå inn på hvordan gratis SFO kan sikre et fellesskap med lek, fysisk aktivitet, sunn mat, kultur og et variert tilbud til alle barn, uavhengig av foreldres inntekt og bakgrunn.

  4. Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt samarbeid mellom SFO og kulturskolen, frivillige organisasjoner og lokalt arbeids- og næringsliv, som kan støtte opp under skolens brede syn på kunnskap og kompetanse.

  5. Stortinget ber regjeringen fremme forslag til lovfestet rett til søskenmoderasjon i SFO og mellom SFO og barnehage.

  6. Stortinget ber regjeringen innføre rentefrie lån for nødvendige investeringer til innføring av gratis SFO over hele landet og fremme nødvendige forslag for dette.

  7. Stortinget ber regjeringen ta initiativ til et pilotprosjekt i samarbeid med KS, der kommuner inviteres til å innføre flere hele stillinger for ansatte som jobber i SFO, i tillegg til å styrke samarbeidet mellom skole og SFO. Prosjektet skal se på om dette kan bidra til å styrke kvaliteten i både skole og SFO, i tillegg til å gi bedre arbeidsvilkår for ansatte. Stortinget ber regjeringen innføre ordninger for belønning av kommuner som deltar, og i tillegg gjennomføre en følgeevaluering av pilotprosjektene.

8. april 2021

Audun Lysbakken

Mona Fagerås

Freddy André Øvstegård

Lars Haltbrekken

Karin Andersen

Eirik Faret Sakariassen