Representantforslag om økt tillatt hastighet for moped

Dette dokument

  • Representantforslag 265 S (2020–2021)
  • Frå: Bård Hoksrud og Tor André Johnsen
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Moped er et populært fremkomstmiddel som brukes av alle aldersgrupper i Norge. Mange foretrekker mopeder i byområdene fordi de er lette, fleksible og tar lite plass når man parkerer. Moped er imidlertid aller viktigst som transportmiddel for ungdom i distriktene. Dette er det første motorkjøretøyet mange har erfaring med, da man kan ta mopedførerbevis fra fylte 16 år. Per i dag er øverste tillatte hastighet for moped 45 km/t, som er en standardregel i det europeiske førerkortregelverket. Denne fartsbestemmelsen fremstår som vilkårlig og kan være en følge av at moped i mange europeiske land er et byfenomen. I Norge er situasjonen annerledes ved at mopedens betydning er enda større utenfor byene. Dagens fartsbestemmelse blir av mange opplevd som kunstig lav og noe som forårsaker mye irritasjon i trafikken. Den kan også lede til unødvendige faresituasjoner når andre trafikanter blir utålmodige av å ligge bak mopeder og foretar forbikjøringer. En så lav hastighet oppleves nok også som et faremoment av dem som kjører moped, når hastigheten blir så lav sammenliknet med annen trafikk på landevei.

Mopeder er konstruert for høyere hastighet enn 45 km/t, og forslagsstillerne mener at øverste tillatte hastighet bør endres til 60 km/t. Med en slik hastighet vil mopeder lettere være i stand til å følge trafikkflyten på ordinære veier og bli et mer effektivt transportmiddel særlig for ungdom i distriktene. Forslagsstillerne mener videre at en slik endring av tillatt hastighet vil bidra til å redusere antallet farlige situasjoner når mopeden bedre følger trafikkbildet på veiene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen øke tillatt hastighet for moped fra 45 km/t til 60 km/t. Endringen gjennomføres så snart som mulig og senest innen 1. juli 2021.

8. april 2021

Bård Hoksrud

Tor André Johnsen