Representantforslag om en omstillingspakke for Finnmark

Dette dokument

  • Representantforslag 269 S (2021–2022)
  • Frå: Alfred Jens Bjørlo, Guri Melby og Sofie Høgestøl
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

De økonomiske sanksjonene Norge har innført etter Russlands invasjon av Ukraina, har truffet ulike deler av landet med ulik kraft. De delene av landet som er geografisk nærmest og har vært tettest økonomisk integrert med Russland, er hardest rammet. Finnmark, og spesielt Øst-Finnmark, står her i en særstilling.

Det er riktig og helt nødvendig å innføre strenge sanksjoner for å svekke den russiske økonomien og landets evne til å føre angrepskrig i Ukraina, men konsekvensene av et sanksjonsregime bør fordeles jevnt. Man må stille opp for den delen av Norge som nå er hardest rammet.

Forslagsstillerne ser positivt på tiltakspakken som ble vedtatt av Stortinget gjennom behandlingen av Prop. 78 S (2021–2022), jf. Innst. 270 S (2021–2022), hvor det blant annet ble vedtatt å etablere en lånegarantiordning, og forventer at tiltakene blir evaluert og evalueringen blir forelagt Stortinget.

Tiltakene er likevel etter forslagsstillernes syn ikke tilstrekkelige. Uansett utfall av krigen i Ukraina er det vanskelig å forestille seg at handelen og samarbeidet mellom Norge og Russland skal normaliseres i overskuelig framtid.

Forslagsstillerne mener derfor det er nødvendig med en mer gjennomgripende omstilling over til et næringsliv i Finnmark som er mest mulig uavhengig av Russland, og som samtidig sikrer grønn omstilling og vekst i nye næringer. Det vil derfor være behov for økonomiske incentiver for økt næringsaktivitet og tilflytning, i tillegg til videreutvikling av etablerte næringer. Staten må også ha en aktiv rolle i å legge til rette for flere statlige arbeidsplasser i Øst-Finnmark, for å skape et samlet sett mer robust og attraktivt arbeidsmarked.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen gjennomgå skatte-, avgifts- og støttesystemet for tiltakssonen og vurdere forsterkede økonomiske incentiver for økt bosetting og næringsaktivitet. En slik gjennomgang må blant annet vurdere om ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift kan innrettes slik at den tar bort utilsiktede konsekvenser og i enda høyere grad blir en ordning som styrker arbeidsplasser og bosetting i nord, slik Troms og Finnmark fylkesting har foreslått.

  • 2. Stortinget ber regjeringen vurdere utflytting og lokalisering av egnede statlige arbeidsplasser til Øst-Finnmark.

  • 3. Stortinget ber regjeringen utrede mulige arealer for utbygging av havvind i Finnmark.

  • 4. Stortinget ber regjeringen, i en overgangsperiode, stimulere til bygging og reparasjon av fartøy i Finnmark for å kompensere for bortfall av aktivitet.

  • 5. Stortinget ber regjeringen utrede rask opprustning og forbedringer av havner i Øst-Finnmark, bl.a. i Båtsfjord.

  • 6. Stortinget ber regjeringen følge opp relevante anbefalinger fra Tveteråsutvalget for økt verdiskapning fra bearbeiding av fisk.

  • 7. Stortinget ber regjeringen stimulere til utvikling av havbruksnæringen i Finnmark.

  • 8. Stortinget ber regjeringen styrke innsatsen for å utvikle og profilere Finnmark som reiselivsdestinasjon.

  • 9. Stortinget ber regjeringen utvikle en strategi for fôr-råvarer, med den hensikt å gjøre havbruksnæringen mer bærekraftig og uavhengig av import.

  • 10. Stortinget ber regjeringen evaluere støttetiltakene for Øst-Finnmark vedtatt ved behandlingen av Prop. 78 S (2021–2022), og orientere Stortinget på egnet måte.

14. juni 2022

Alfred Jens Bjørlo

Guri Melby

Sofie Høgestøl