Representantforslag om bedring av arbeidsvilkår i luftfarten

Dette dokument

  • Representantforslag 51 S (2023–2024)
  • Frå: Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Kirsti Bergstø
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Flere medieoppslag, blant annet i FriFagbevegelse, viser uholdbare arbeidsforhold for flygere og kabinansatte i norsk luftfart. Særlig er det et stort press på arbeidstiden, med altfor lite rom for pauser. Fagorganisasjonene som organiserer ansatte i luftfarten, advarer sterkt mot utviklingen.

Det felleseuropeiske regelverket som i stor grad regulerer luftfarten i dag, har gått fra å være et regelverk for sosiale rettigheter til utelukkende å være et minste sikkerhetsregelverk. På europeisk nivå argumenteres det med at sosiale rettigheter er et nasjonalt anliggende, samtidig som det i nasjonale debatter ofte henvises til det europeiske regelverket. Resultatet er manglende ansvar for anstendige reguleringer av ansattes arbeidsforhold.

Frankrike gjennomførte på starten av totusentallet et regelverk, Decree 2006, som krever at flyselskap som opererer i Frankrike, følger franske reguleringer, blant annet når det gjelder arbeidsliv. Regelverket har blitt prøvd for retten og står seg. Det hindrer utflagging eller omgåelse av mer arbeidstakervennlige nasjonale bestemmelser enn minstereglene i det europeiske regelverket.

Forslagstillerne ønsker at regjeringen benytter det samme handlingsrommet og starter en gjennomgang av regelverket for flygere og kabinansatte med sikte på å styrke disses arbeidslivsregler til å tilsvare arbeidsmiljølovens regler, særlig med hensyn til arbeidstid og pauser. Gjennomgangen må gjøres med åpning for å gjøre nødvendige bransjespesifikke tilpasninger, all den tid luftfarten har noen særegenheter.

Luftfartstilsynet har i dag kun tilsynsmyndighet over norskeide selskap. Per dags dato gjør dette at man ikke har et eget nasjonalt tilsyn med SAS sin norske virksomhet, som eneste selskap. Slik blir utfordringer knyttet til driften i Norge henvist til det svenske tilsynet, noe som medfører betydelige utfordringer. Det ønsker forslagsstillerne at ikke lenger skal være tilfelle.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen utrede og komme tilbake til Stortinget med en sak om å innføre krav på linje med det franske regelverket Decree 2006 om at utenlandske flyselskap som opererer i Norge, må følge norsk arbeidsregelverk.

  2. Stortinget ber regjeringen starte en gjennomgang av arbeidslivsrettighetene til flygere og kabinansatte i samarbeid med partene i arbeidslivet og komme tilbake til Stortinget med forslag som skal gi kabinansatte regler tilsvarende arbeidsmiljølovens regler for arbeidstid og pauser.

  3. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med sak om Luftfartstilsynets kapasitet til å gjennomføre tilstrekkelige tilsyn, også med flernasjonale selskap som har en norsk avdeling.

30. november 2023

Freddy André Øvstegård

Mona Fagerås

Kirsti Bergstø