Representantforslag om å forlenge permitteringsperioden og holde byggeaktiviteten oppe for å beholde fagarbeidere i byggenæringen

Dette dokument

  • Representantforslag 59 S (2023–2024)
  • Frå: Mímir Kristjánsson, Sofie Marhaug, Tobias Drevland Lund og Geir Jørgensen
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er fortsatt lav arbeidsledighet, men den øker, spesielt i konjunkturutsatte bransjer.

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) roper varsko og har bedt om at permitteringsperioden for bygg- og anleggsbransjen forlenges fra dagens 26 uker til 52 uker, fordi det er en sterk nedgang i byggeaktiviteten og alt tyder på at det vil bli masseoppsigelser. Nedgangen skyldes økte materialkostnader, høyere renter og synkende eiendomspriser. Fellesforbundet og BNL frykter at tusenvis at fagarbeidere forsvinner fra byggenæringen dersom permitteringsperioden ikke forlenges.

Ifølge boligprodusentene er det så langt i 2023 igangsatt bygging av 42 pst. færre boliger enn i samme periode i 2022. For leiligheter er nedgangen hele 55 pst.. Organisasjonen kaller det en krise, og viser til at man må tilbake til finanskrisen for å finne dystrere tall.

I hele landet var 7 900 personer i bygg- og anleggsbransjen uten jobb i oktober 2023. I disse yrkene øker arbeidsledigheten mest, ifølge Nav.

Administrerende direktør i BNL, Nina Solli, sier til FriFagbevegelse at myndighetene ikke forstår hvor alvorlig situasjonen for byggenæringen faktisk er:

«Vi oppfordrer derfor kommunene, fylkene og staten til å sørge for at aktiviteten i byggenæringen holdes på et godt nivå som sikrer arbeidsplassene, og som gjør at næringen ikke mister kvalifisert personell, som det vil ta mange år å hente inn igjen.»

Fellesforbundet frykter, og advarer om, en like dyp krise som på 1990-tallet. Da mistet byggenæringen tusenvis av fagarbeidere som aldri kom tilbake. Dersom fagarbeiderne forsvinner fra byggenæringen, tar det fem-seks år å utdanne nye.

Avdelingsdirektør i Fellesforbundet i Fredrikstad sier til NRK at han daglig blir oppringt av ansatte i byggebransjen som ber om hjelp, fordi jobben deres står på spill.

Nina Solli i BNL er redd for at bedriftene kan bli nødt til å gå rett på nedbemanning, istedenfor å permittere, fordi det ikke er noen bedring i sikte de neste 26 ukene, som er maksimal grense for hvor lenge en ansatt kan være permittert etter dagens regler.

«Nå har vi fått en bråstopp i boligmarkedet, og da brer krisestemningen seg», sa Solli i BNL til Klassekampen. Hun viser til at produksjonen i den norske byggenæringen vil falle med 30 mrd. kroner de neste to årene. Det viser ferske prognoser fra Veidekke. Det vil innebære at man vil miste 30 000 bygningsarbeidere, ifølge Solli.

«Dagens permitteringsregelverk er det strammeste vi har hatt. Det er ikke tilpasset byggenæringen», sier Fellesforbundets Jørn Eggum i samme sak.

Forslagsstillerne viser til og er helt enig med Dagsavisen som skrev på lederplass 16. november 2023:

«Dersom vi hadde stått overfor en mer langvarig svekkelse av økonomien her til lands, ville det hatt liten nytte å lempe på regelverket for permitteringer. Men de fleste ekspertene er enige om at det er snakk om et kortvarig tilbakeslag.»

Og videre:

«Bedriftene ønsker å sikre seg at kompetansen i arbeidsstokken ikke forsvinner. De ansatte er tjent med at forholdet til egen bedrift beholdes gjennom en permittering. Pandemien viste oss at et mer liberalt regelverk for permitteringer var en god løsning. Nå har vi en lignende situasjon i noen bransjer. Derfor vil det være fornuftig å hjelpe utsatte bedrifter over kneika. Oppsigelser er et dårlig alternativ.»

Forslagsstillerne er i likhet med Fellesforbundet og BNL veldig bekymret for å miste fagarbeidere som det vil være sterkt behov for så fort byggeaktiviteten tar seg opp igjen.

Forslagsstillerne frykter at dersom man tapper byggenæringen for fagarbeidere, vil bedriftene bli avhengig av enda flere arbeidsinnvandrere når aktiviteten tar seg opp igjen, og at det vil bidra til økt løsarbeid og sosial dumping.

Forslagsstillerne mener at det er særlig viktig å benytte permitteringsordningen aktivt nå som innleie er kraftig strammet inn på.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen umiddelbart forlenge permitteringsperioden for bygg- og anleggsbransjen og eventuelle andre konjunkturutsatte bransjer som opplever særlig stor nedgang i aktiviteten som følge av økte kostnader.

  2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om hvordan myndighetene kan sikre at aktiviteten og sysselsettingen i byggenæringen opprettholdes, slik at næringen ikke mister fagarbeidere og at det bygges et tilstrekkelig antall nye boliger.

14. desember 2023

Mímir Kristjánsson

Sofie Marhaug

Tobias Drevland Lund

Geir Jørgensen