Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Ansvarsdirektiv – defekte produkter og kunstig intelligens

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til to rettsakter fra Europakommisjonen knyttet til styrkede regler for ansvar for defekte produkter og ansvar i forbindelse med kunstig intelligens.

Europakommisjonen la 28. september 2022 fram forslag til revisjon av produktansvarsdirektivet og forslag til tilpasning av reglene om sivilrettslig ansvar utenfor kontraktsforhold til kunstig intelligens. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at formålet med de to forslagene er å tilpasse ansvarsreglene til den digitale tidsalder, den sirkulære økonomi og globale verdikjeder. Det omfatter forslag om å modernisere produsentenes objektive ansvar for defekte produkter. Dette skal både bidra til økt rettssikkerhet for bedriftene og sikre av ofre får rimelig erstatning dersom defekte produkter forårsaker skader. Dette skal også gjelde digitale og renoverte produkter. Kommisjonen foreslår også en harmonisering av nasjonale regler for kunstig intelligens for å gjøre det lettere for ofre for skader relatert til kunstig intelligens, å få erstatning.  

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 26.01.2023 15:29

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: