Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Regler for renere luft og vann

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til tre rettsakter fra Europakommisjonen med regler for renere luft og vann.

Europakommisjonen la 26. oktober fram forslag til reviderte regler som skal bidra til renere luft og vann. Dette omfatter forslag til et direktiv som vil endre tre gjeldende direktiver for vannpolitikk og vern av grunnvann, revisjon av avløpsdirektivet og revisjon av luftkvalitetsdirektivet. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at kvaliteten på både luft og vann har stor betydning for helsen til mennesker og økosystemer. Strengere regler vil gi fordeler både knyttet til helse, energisparing, matvareproduksjon, industri og biodiversitet. Kommisjonen foreslår lavere grenseverdier for forurensende stoffer og bedre gjennomføring for å sikre at målene etterleves. Det foreslås også blant annet en styrket rett til erstatning i visse tilfeller.

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale på Europalov. Forslaget til revisjon av avløpsdirektivet er omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 1. februar i år.

I Norge er det Klima- og miljødepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 02.02.2023 14:11

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: