Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Standarder for likestillingsorganer i arbeidslivet

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om bindende standarder for likestillingsorganer på området likebehandling av kvinner og menn i arbeidslivet.

Europakommisjonen la 7. desember 2022 forslag til et direktiv om standarder for likestillingsorganer på området likebehandling av menn og kvinner når det gjelder tilsetting og arbeidsvilkår. Forslaget vil medføre endringer i to gjeldende direktiver. Kommisjonen la samtidig fram forslag til et rådsdirektiv knyttet til likestillingsorganer som har ansvar for ulike former for diskriminering utenfor arbeidslivet, inkludert diskriminering basert på rase kjønn, rase, etnisk opprinnelse, funksjonshemming og seksuell orientering. Dette direktivet er ikke merket som EØS-relevant. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med de to forslagene er å styrke slike likestillingsorganer gjennom å sikre uavhengighet, ressurstilgang og virkemidler. Den skriver at slike organer er avgjørende for å hjelpe ofre for forskjellsbehandling og sikre at EUs lovgiving på dette området etterleves. Målet er både bedre beskyttelse av diskrimineringsofre og å forebygge diskriminering.

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 02.02.2023 14:43

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: