Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Endringer i regler knyttet til intermodal godstransport

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen med endringer i reglene knyttet til intermodal godstransport.

Europakommisjonen la 7. november fram forslag til et direktiv som vil endre gjeldende direktiv knyttet til støtterammeverk for intermodal godstransport. Endringene gjelder beregning av eksterne kostnadsbesparelser og generering av aggregerte data. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å gjøre godstransport mer bærekraftig. Intermodal transport er transport som kombinerer to eller flere ulike transportmetoder, for eksempel vei, jernbane og skip. Forslaget skal sikre at slik transport blir mer konkurransedyktig sammenlignet med transport om kun benytter vei. Støtten for å fremme slik transport skal styrkes og en digital plattform skal gjøre det enklere for aktørene å vise at de er berettiget til slik støtte. I tillegg foreslås det blant annet å gi unntak fra helgeforbud for lastebiler på kortere strekninger for å sikre at kapasiteten ved terminaler og til annen infrastruktur kan utnyttes bedre.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 30.11.2023 16:08

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: