Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Sirkulær økonomi - Et giftfritt miljø

Ny handlingsplan for sirkulær økonomi

Denne skal legges fram i mars 2020, samtidig som industristrategien. Den skal inneholde en politikk for «bærekraftige produkter», hvor utforming skal baseres på felles metoder og prinsipper. Reduksjon og gjenbruk av materialer skal prioriteres foran gjenvinning. Det skal stilles minimumskrav som skal hindre salg av miljøskadelige produkter i EU. Et utvidet produsentansvar skal styrkes. Handlingsplanene skal spesielt være rettet mot ressursintensive sektorer som tekstiler, bygg, elektronikk og plast. Plaststrategien fra 2018 skal følges opp, med vekt på å håndtere tilsatt mikroplast og utilsiktet utslipp av plast fra for eksempel tekstiler og slitasje på bildekk. Tiltak for å fremme forbrukeren mulighet for å velge produkter som kan gjenbrukes, er holdbare og kan repareres vil også være en del av handlingsplanen.

Avfallshåndtering

Kommisjonen varsler forslag til reform av avfallslovgivningen, knyttet til blant annet emballasje og avfallsproduksjon. Samtidig vil Kommisjonen overveie rettslige krav som setter fart i markedet for sekundære råmaterialer (råmaterialer som utvinnes fra avfall). Det kan bli aktuelt å stille krav til obligatorisk gjenbruk. Tilgang til viktige råmaterialer er også et strategisk sikkerhetsspørsmål, påpeker Kommisjonen. IT-tjenester og -produkter omtales også. Det er ønske om økt åpenhet om miljøpåvirkningen, og bedre returordninger slik at forbrukere kan returnere mobiltelefoner, nettbrett og ladere.

Et giftfritt miljø

En handlingsplan for nullforurensning for vann, luft og jord skal legges fram i 2021. Det er behov for et mer systematisk blikk på politikk og lovgivning. Også områder som grunn- og overflatevann, luftkvalitet, og forurensning fra store industrianlegg omtales. Allerede sommeren 2020 skal det legges fram en strategi for bærekraftig bruk av kjemikalier. Prosessen skal forenkles og lovgivning skal raskere på plass. Kommisjonen vil prioritere hormonforstyrrende stoffer, farlige kjemikalier i produkter (også importerte), virkningene av kombinasjonen av ulike kjemikalier, og kjemikalier som i liten grad brytes ned i naturen.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 15.01.2020 14:39
: