Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Mot utfasing av kvikksølv i lysrør?

RoHS 2-direktivet skal etter planen evalueres i 2020, og unntakene for bruk av kvikksølv i lysrør er blant spørsmålene som skal vurderes. En ny rapport viser at en utskiftning av slike lyskilder kan ha lavere kostnader enn tidligere antatt. Norge, Sverige og Danmark sendte tidligere i år innspill til Europakommisjonen hvor de ba om et forbud mot bruken av kvikksølv i lysrør. Tyskland og bransjen er motstander av et slikt forbud.

I en ny rapport utarbeidet for Europakommisjonen av tyske Öko-Institut, anslås det at utskiftingen av kvikksølvholdige lysrør (modellene CFLni, T5 og T8) vil gi en energisparing på 13,5 milliarder euro for perioden 2021-2035 . Rapporten er en evaluering av en tidligere undersøkelse fra det samme instituttet, hvor det ble anslått at en utskiftning ville koste 54 milliarder euro. Det er særlig utviklingen knyttet til LED-teknologi og tilgangen til erstatningsprodukter som ligger bak kostnadsnedgangen.

«That big difference adds weight to arguments made by Sweden, Denmark and Norway asking the EU executive to ban the use of the toxic metal in bulbs», skriver Politico.

Norge, Sverige og Danmark sendte i januar og februar i år innspill til Kommisjonen, hvor de ba om at unntakene for bruk av kvikksølv i lysrør ikke forlenges: «there are no legal grounds for renewing an exemption for the use in question as there are economically viable substitutes available for most of the mercury containing lighting sources». De nordiske regjeringene mener en forlengelse av unntakene ikke vil være forenelig med målene om klimanøytralitet og kjemikalieambisjonene i Kommisjonens «Green Deal».

I en uttalelse til Politico, skriver bransjeorganisasjonen LightingEurope at de ber Kommisjonen fjerne unntak som ikke lenger er nødvendige, mens unntakene for de tre mest brukte modellene videreføres, noe som ifølge organisasjonen vil redusere bruken av kvikksølv med 40 prosent mellom 2020 og 2022. Dette synet får støtte fra Tyskland, som ifølge Politico har bedt Kommisjonen om en forlengelse av unntakene for de to mest brukte lysrør-modellene. Også Nederland, Polen, Ungarn og Tsjekkia har signalisert at de ønsker en forlengelse av unntakene.

Ifølge en rapport publisert i desember 2019, blir halvparten av kvikksølvet i lysrør-modellene T5 og T8 ikke behandlet korrekt når de kastes, men blir en del av den generelle avfallshåndteringen og forurenser deponier, jord, bekker, elver og til slutt havene.

RoHS 2-direktivet forbyr eller begrenser visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr. Det er vedtatt en rekke unntak i direktivet knyttet til tungmetaller, blant annet et unntak for begrenset bruk av kvikksølv i lysrør, hovedsakelig fordi det har vært en mangel på erstatningsprodukter. Ifølge Kommisjonens arbeidsprogram skal RoHS-direktivet evalueres i 2020: «I evalueringen af RoHS-direktivet vurderes dets effektivitet og virkning med hensyn til proceduren for vedtagelse af begrænsninger af stoffer og indrømmelser af undtagelser fra begrænsningerne. Sammenhængen og relevans for anden EU-lovgivning vil også blive vurderet, især i lyset af evalueringerne af REACH-direktivet og direktivet om miljøvenligt design». Kommisjonen lanserte en åpen høring i fjor høst, som ble avsluttet 6. desember. Som følge av koronakrisen er det ventet en gjennomgang av Kommisjonens arbeidsprogram, som kan føre til at planlagte initiativ utsettes.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 20.05.2020 09:36
: