Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

EU planlegger for «exit and recovery»

På gårsdagens møte mellom EU-landenes statsledere ble det diskutert hvordan EU skal komme tilbake til hverdagslivet etter krisen. EU-landene har innført ulike tiltak for å begrense smittespredningen, men tanken er at man i fellesskap skal lette på restriksjonene når det blir aktuelt. Det skal også legges en plan for å få fart på økonomien og for å styrke krisehåndteringssystemet i EU.

I slutterklæringen fra møtet mellom EU-landenes ledere ble det understreket at det er viktig at man nå starter med å forberede tiltakene som er nødvendige for å komme tilbake til en normal funksjon av samfunn og økonomi: «til bærekraftig vekst, som integrerer blant annet den grønne overgangen og den digitale transformasjonen, og trekke alle lærdommer fra krisen».

Det foreslås:

  • en koordinert exit-strategi
  • en omfattende gjenreisningsplan
  • investeringer uten sidestykke

Statslederne ber Kommisjonen og Rådet, i samarbeid med de andre EU-institusjonen, starte arbeidet med et veikart. Det skal følges opp av en handlingsplan. De to institusjonene skal spesielt samarbeide med Den europeiske sentralbanken (ECB) om planene.

I tillegg bør man trekke lærdom fra den nåværende krisen, mener statslederne. De oppfordrer Kommisjonen til å starte refleksjonen og legge fram en plan. Tiden er inne for å få på plass et mer ambisiøst og omfattende krisehåndteringssystem i EU, står det i slutterklæringen.

På møtet mellom statslederne var det stor uenighet om innretningen av den økonomiske krisepakken, og om eurolandene skal opprette såkalte «coronabonds». Se egen sak om EU-tiltak.

Carnegie Europe har i en artikkel 26. mars hentet inn uttalelser fra en rekke personer om hvilke tanker de gjør seg om hvordan EU vil se ut etter pandemien.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 27.03.2020 12:54
: