Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Digital Services Act: EP-innspill om nytt EU-byrå

To komiteer i Europaparlamentet har presentert utkast til rapporter om det varslede initiativet Digital Services Act. Begge komiteene foreslår at det opprettes et EU-byrå. Rapportene er ikke-bindende, men gir signaler om hvor Parlamentet står i forhold til regulering av  plattformøkonomien. Kommisjonen har varslet at de også vil se på arbeidstakerforhold i sektoren. Kommisjonens høring er ventet lansert i andre halvdel av mai, mens selve lovforslagene kan bli utsatt til 2021 på grunn av koronapandemien.

Europakommisjonen har lenge varslet at det vil bli lagt frem en pakke med lovforslag, kjent som Digital Services Act (DSA), som inkluderer en gjennomgang av dagens tjue år gamle direktiv om elektronisk handel, og som vil omfatte regulering av hvordan teknologiselskaper overvåker innhold på sine plattformer. I den overordnede digitale strategien som ble presentert i februar, skriver Kommisjonen «What is illegal offline must also be illegal online», og påpeker at salg av ulovlige, farlige eller forfalskede varer, og formidling av ulovlig innhold, må takles like effektivt online som offline.

To komiteer i Europaparlamentet har nå presentert sine første innspill til det kommende regelverket. Ifølge utkastet til rapport fra saksordfører i Parlamentets Indre markeds- og forbrukerbeskyttelseskomité (IMCO), har koronakrisen avslørt alvorlige svakheter i reguleringen av digitale plattformer, blant annet knyttet til ulovlig netthandel og skjulte aktører, og det kommende lovforslaget bør derfor prioritere forbrukerbeskyttelse og krav til åpenhet. I rapporten foreslås det at DSA viderefører de tre grunnleggende prinsippene i dagens e-handelsdirektiv: opprinnelseslandsprinsippet, forbudet mot generelle overvåkningsforpliktelser, og ordningen med begrenset ansvar (limited liability). I motsetning til e-handelsdirektivet, bør DSA også omfatte tredjelandsselskaper som tilbyr tjenester eller varer i EU.

Saksordføreren i Parlamentets rettskomité (JURI) anbefaler at det opprettes et EU-byrå («European Agency») med oppgaver knyttet til tilsyn og håndheving. Blant annet skal det ha mandat til å utstede bøter til plattformer som ikke oppfyller varslingsstandarder. I utkastet til rapport, skriver saksordfører Tiemo Wölken (Tyskland, S&D) at Kommisjonen bør sette klare grenser for innsamling av data brukt til målrettet reklame: «The rapporteur takes the view that a business model that determines the visibility of content exclusively based on the aptitude of content to generate advertisement revenues is detrimental to digital societies […] algorithms used by content hosting platforms to curate content should also be subject to audits by the European Agency to be established by the Digital Services Act».

IMCOs saksordfører, Alex Agius-Saliba (Malta, S&D), foreslår også at det opprettes en «central regulatory authority» som skal være ansvarlig for «the oversight and compliance with the Digital Services Act and have supplementary powers to tackle cross-border issues; it should be entrusted with investigation and enforcement powers». Denne EU-myndigheten bør prioritere samarbeid mellom medlemslandene for å ta opp komplekse grenseoverskridende spørsmål. Dette bør skje gjennom et nettverk av uavhengige nasjonale håndhevingsorganer. Agius-Saliba mener, som Kommisjonen, at det kommende lovforslaget bør operere på prinsippet om at «det som er ulovlig offline, også er ulovlig online», og at lovforslaget kan sette en global standard for sektoren.

Det er planlagt at rapportene skal opp til avstemning i komiteene i september. Kommisjonens DSA-høring er varslet i andre halvdel av mai, mens fremleggelsen av selve lovforslagene kan bli utsatt til 2021 på grunn av koronakrisen.

Det er ventet at DSA-initiativet også vil omfatte arbeidsforhold for arbeidstakere i plattformøkonomien. Kommisjonspresident Ursula von der Leyens skrev i sitt «mission letter» til visepresident Margrethe Vestager: «I want you to coordinate the work on upgrading our liability and safety rules for digital platforms, services and products as part of a new Digital Services Act. In this context, you should ensure the working conditions of platform workers are addressed». Kommisjonen varslet i sin digitale strategi at de ville legge frem et initiativ for å bedre arbeidsforholdene for plattformarbeidere i 2021. En ny rapport viser at kun 5 av 120 selskaper i plattformøkonomien har gjennomført tiltak for å kompensere arbeidstakernes inntektstap som følge av koronakrisen.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 29.04.2020 13:01
: