Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Veikart om finansiering til politiske partier

Europakommisjonens har startet prosessen med å revidere regelverket for finansiering til europeiske politiske partier. Målet er å tette smutthull fra tidligere revisjoner, blant annet å redusere risikoen for utenlandsk innblanding i europeiske valg og misbruk av offentlige midler. Et initiativ er ventet i 3. kvartal 2021. Europaparlamentets ekspertgruppe for utenlandsk innblanding i EUs demokratiske prosesser mener dagens regelverk ikke er tilstrekkelig for å hindre tredjelands innblanding i medlemslandenes valgprosesser, og anbefaler innføring av felles standarder og minimumskrav i nasjonale valglover.

Europakommisjonen varslet i demokratihandlingsplanen (EDAP), som ble lagt frem 3. desember 2020, at de ville fremme et lovforslag som skal sikre større åpenhet om betalt politisk reklame og gjennomgå forordningen som regulerer finansiering til europeiske politiske partier. Det ble lagt frem et veikart om politisk reklame 22. januar, og Kommisjonen har åpnet to høringer om initiativet, en er avholdt og den andre avsluttes 2. april.

Kommisjonen startet 17. mars prosessen med revisjonen av forordningen som regulerer finansiering av europeiske politiske partier og politiske stiftelser (EU 1141/2014), gjennom å legge frem et veikart i form av en evaluering/grunnleggende konsekvensanalyse, og åpne en høring som avsluttes 14. april. I veikartet skriver Kommisjonen at valget til Europaparlamentet i 2019 «highlighted the need to increase the transparency of sources of financing for European political parties in order to tackle indirect funding by foreign interest channelled through possible national means or private donations».

Kommisjonen ser tre mulige retninger for en revisjon:

  • Forordningen forblir uforandret.
  • Revisjonen fokuserer på artikkel 4 i forordningen som omhandler finansieringsbestemmelser (funding provisions), for å redusere risikoen for utenlandsk innblanding og misbruk av offentlige midler, men adresserer ikke alle svakheter ved regelverket som ble avdekket i europaparlamentetsvalget i 2019.
  • Kommisjonen legger frem et nytt forordningsforslag, med styrkede bestemmelser om åpenhet, sanksjoner og håndhevelse. Det mest omfattende alternativet vil blant annet innebære regler for mer åpenhet om finansiering fra tredjeland for å forhindre utenlandsk innblanding, og tilpasning av nasjonale regler for åpenhet om donasjoner og bidrag.

Europaparlamentet har bedt om en gjennomgang av regelverket for finansiering av politiske partier, og at Kommisjonen legger frem et forslag til revisjon av forordningen. Samme dag som Kommisjonen la frem veikartet, diskuterte Parlamentets spesialkomite «Foreign Interference in all Democratic Processes in the European Union, including Disinformation» (INGE) et arbeidsdokument som omhandler skjult finansiering av politiske aktiviteter fra utenlandske givere.

«Covert funding offers opportunities for external actors to directly influence elections in EU member states and are therefore a major threat to the independence of democracy in the European Union», skriver saksordfører Sandra Kalniete (EPP, Latvia) i komiteens nyhetsbrev. Ifølge INGE er det ingen tvil om at smutthull i det gjeldende regelverket, og ulike regler i medlemslandene, øker risikoen for utenlandsk innblanding i europeiske valgprosesser, og komiteen anbefaler en innføring av like standarder og en felles forståelse av minimumskrav i nasjonale valglover.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 25.03.2021 10:05
: