EU/EØS-nytt - 11. november 2022

Plenumsmøte i Europaparlamentet 9. og 10. november | Felles regler skal gi mer data om korttidsutleie | Helsedata på dagsorden i Parlamentet | Lovforslag om straksbetalinger i euro

Plenumsmøte i Europaparlamentet 9. og 10. november

Europaparlamentet møttes til eit såkalla miniplenum i Brussel denne veka. Energi var sentral da Parlamentet drøfta EU-toppmøtet i oktober med Kommisjonen og Rådet. Det stadfesta avtaler med medlemslanda om nye reglar for berekraftsrapportering for multinasjonale selskap, tiltak for å hindre at statsstøtte til selskap i tredjeland skal påverke den indre marknaden og for styrka beredskap for cybersikkerheit. Parlamentet tok også til orde for at energitiltak må inkluderast i nasjonale gjenreisingsplanar og meiner Kroatia bør få Schengen-medlemskap. Rådet og Parlamentet oppnådde tysdag semje om revisjon av innsatsfordelingsforordning om utslepp i ikkje-kvotepliktig sektor.

Felles regler skal gi mer data om korttidsutleie

Europakommisjonen vil ha mer offentlig innsyn i markedet for korttidsutleie, hvor blant annet plattformer som Airbnb, Booking.com og Expedia opererer, og foreslår innføringen av et harmonisert rammeverk for deling av data med myndighetene. Forslaget innebærer nye krav til utleiere, plattformer og offentlige myndigheter. Unike registreringsnummer skal utstedes for å identifisere verter og utleieobjekt, og plattformene pålegges månedlig å levere inn data for antall overnattinger og gjester. Ifølge Kommisjonen skal initiativet tilpasses gjeldende registreringsordninger i medlemslandene og respektere nasjonale myndigheters kompetanser. Dansk Erhverv er positive til Kommisjonens fremleggelse som de mener vil gjøre det lettere å håndheve de danske utleiereglene, og også Airbnb skriver i en uttalelse at de ønsker harmoniserte EU-regler velkommen. Forordningsforslaget supplerer det nylig vedtatt lovforslaget Digital Services Act (DSA), som den norske regjeringen nå vurderer, og vil håndheves av de nasjonale DSA-koordinatorene.

Helsedata på dagsorden i Parlamentet

To komitear i Europaparlamentet drøfta 8. november framlegget til eit europeisk helsedataområde med Europakommisjonen. Jamvel om mange medlemmer av europaparlamentet er positive til framlegget, kom det mange spørsmål knytt til personvern i møtet.

Lovforslag om straksbetalinger i euro

Europakommisjonen presenterte 26. oktober forordningsforslaget som skal gjøre det mulig med straksbetalinger i euro for alle som har en konto i et EU/EØS-land. Straksbetalinger innebærer at pengeoverføringer finner sted innen ti sekunder uansett tidspunkt og på en hvilken som helst dag, i motsetning til tradisjonelle kredittoverføringer som kun registreres i tjenesteleverandørenes åpningstid og først er tilgjengelig på mottakers konto påfølgende arbeidsdag. Lovforslaget knyttes til EUs ønske om strategisk autonomi og mer uavhengighet fra tredjelands aktører i Europas monetære og økonomiske system. Det nye regelverket skal også gjøre det lettere for Den europeiske sentralbanken å introdusere en digital euro, som det er ventet at Kommisjonen legger frem et lovforslag om neste år. Den danske regjeringen har tidligere hatt fokus på at et initiativ om straksbetalinger i euro må ta hensyn til eksisterende og velfungerende nasjonale løsninger.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Miljøråden uke 43
Energinytt: uke 43
Samferdselsnytt: uke 42-43

The Next Presidency of the Council of the EU: what to expect when Sweden takes over – analyse fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Rapporter fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):
Directive on adequate minimum wages
Energy policy in the national recovery and resilience plans
Revision of the urban waste water treatment directive
Revision of the Construction Products Regulation.

Keeping up with the emerging European Defence Union: synchronising third country participation – Research Paper fra NUPI.

Audit of EU agencies in brief 2021 – årlig rapport fra European Court of Auditors.

Data collection on energy saving measures in EU Member States – studie fra Europaparlamentets Economic Governance Support Unit (EGOV).

eIDAS 2.0: Digital Identity Services in the Platform Economy – rapport fra tenketanken CERRE.

En vild europapolitisk dagsorden venter Danmarks næste statsminister – podcast Altinget.dk, hvor Tænketanken Europas direktør Lykke Friis er gjest.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg