Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Økodesignforordningen - høring om økodesign for bærekraftige produkter

Europakommisjonens forslag til ny økodesignforordning for bærekraftige produkter har som mål å gjøre produkter som selges i EU underlagt ytelses- og informasjonsrelaterte krav for å sikre bærekraft. Kommisjonen publiserte nylig en høring der de ber om synspunkt på produktkategorier og hva som bør prioriteres. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide påpekte i Europautvalget 2. februar at norsk lovgivning ikke har noe motstykke til denne lovgivningen i EU og at vi må «forberede regelverket og forvaltningsapparatet vårt til å ta imot og utnytte produktrammeverket til beste for miljø og verdiskaping i Norge.»

Europakommisjonen fremmet 30. mars 2022 forslag til forordning om økodesign for bærekraftige produkter. Forslag til en ny økodesignforordning er kjernen i Kommisjonens arbeid for å fremme mer bærekraftige produkter. Et forsterket produktrammeverk er videre et av nøkkelgrepene i EUs handlingsplan for sirkulær økonomi, som er en viktig del av EUs grønne giv for et mer bærekraftig og konkurransedyktig Europa. Konkrete krav til produktene i henhold til forslag til økodesignforordning vil framgå av underliggende produktspesifikke regler som Kommisjonen skal utarbeide.

Kommisjonen lanserte 31. januar en tolv ukers nettbasert offentlig høring om hvilke produktkategorier og tiltak som vil bli prioritert for etablering av spesifikke krav til økodesign under forslag til revidert økodesignforordning. I høringsdokumentets «Call for evidence» fremgår det at høringen har som formål å sikre at økodesignforordning gjennomføres på en korrekt måte og derfor har Kommisjonen «inlett ett förberedande arbete för att fastställa vilka produkter och vilka övergripande åtgärder som bör ha högsta prioritet.» Den foreslåtte økodesignforordningen krever at Kommisjonen vedtar og regelmessig oppdaterer en arbeidsplan. Høringsresultatene vil bidra til utviklingen av den første arbeidsplanen. Etter denne første nettbaserte konsultasjonen vil Kommisjonen organisere målrettede konsultasjoner, planlagt til andre kvartal 2023.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide orienterte Europautvalget 2. februar om forsterket produktrammeverk for bærekraftige produkter, herunder forslag til forordning om økodesign. Barth Eide fremhever at «norsk lovgivning har ikke noe motstykke til denne lovgivningen i EU. (…) Vi må derfor forberede regelverket og forvaltningsapparatet vårt til å kunne ta imot og utnytte produktrammeverket til beste for miljø og verdiskaping i Norge. Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet arbeider med å vurdere hvordan vi skal innrette oss for å kunne sikre en effektiv og rettidig gjennomføring av disse omfattende rettsaktene i norsk lovgivning. (…) EUs produktrammeverk vil gi drahjelp i vår egen omstilling. Vi får produkter på markedet som produserer mindre avfall, sparer ressurser og gir lavere utslipp. Dette er også klimapolitikk.»

Forslag til revidert økodesignforordning er nå til behandling i Europaparlamentet og Rådet, jamfør omtale i informasjonspakken til møtet i Europautvalget 2. februar.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 09.02.2023 11:35
: