Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Nordisk råd på Færøyene

Bæredyktig utvikling på flere plan står på dagsordenen når Nordisk råd møtes i Torshavn 23.–24. september.

Tindhólmur, Færøyene.

Strid om fisk

Nordisk råds miljø- og naturressursutvalg er opptatt av den aktuelle konflikten om fiskebestandene i Nord-Atlanteren. Utvalget har allerede tidligere oppfordret partene i konflikten, EU og Norge på den ene siden og Færøyene og Island på den andre siden, om å bli enige om bæredyktige fiskekvoter i Nord-Atlanteren for å unngå overfiske. Nå setter rådet fokus på behovet for å forbedre de juridiske rammene for fisket i Nord-Atlanteren for å kunne løse eksisterende konflikter og unngå nye konflikter i fremtiden

Nordisk pant

Arbeidet med et nordisk pantesystem for ny vind i seilene på Færøyene. Nordisk råd understreker at et felles pantesystem i Danmark, Finland, Norge og Sverige er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Man presser også på for at det i tillegg etableres bilaterale avtaler mellom Sverige og Tyskland, Danmark og Tyskland samt mellom Finland og Estland for å få inkludert emballasjen fra tax-free salget og grensehandelen.

Bærekraftig gruvedrift

De nordiske parlamentarikerne innleder arbeidet med å komme frem til felles kriterier for bærekraftig gruvedrift i Norden.

Vil lette implementeringen av EU’s svoveldirektiv

En ny rapport om hvordan Norden skal klare implementeringen av EU’s svoveldirektiv presenteres tirsdag 24. september. Rapporten inneholder anbefalinger om hvordan de nordiske regjeringer i felleskap kan lette implementeringen av direktivet.


Formålet med svoveldirektivet er å forbedre miljøet, et tema som også prioriteres i Nordisk råd. Dette skaper vekstmuligheter for nordiske virksomheter innen grønn energi, men direktivet vil også kunne bidra til økte transportutgifter og påvirke konkurransesituasjonen for bedrifter som ligger langt fra markedene.

Sist oppdatert: 20.09.2013 14:56
: