Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vinner i konkurransen om nytt Christian Frederik-monument

Billedhugger Kristian Blystad har vunnet konkurransen om Christian Frederik-monumentet, som er regjeringens gave til Stortinget i anledning Grunnlovens 200-årsjubileum i 2014.

Billedhugger Kristian Blystads vinnerutkast til ny portrettstatue av Christian Frederik.

I alt åtte kunstnere deltok i Kunst i det offentlige roms (KORO) lukkede konkurranse om utarbeidelse av monumentet. Det var en enstemmig jury som kåret Blystads utkast, med tittelen «Den unge kongen», til vinner. Juryen pekte blant annet på at portrettet utrykker noe «tidløst i personkarakteristikken», og at det vil harmonere godt med de øvrige monumentene på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

Christian Frederik var en sentral figur i begivenhetene som ledet frem til grunnlovsarbeidet på Eidsvoll. 17. mai 1814 valgte Riksforsamlingen han til norsk konge. Han ble tvunget til å abdisere allerede i oktober samme år, etter Sveriges angrep på Norge. Han besteg den danske trone som Christian 8. i 1839.

De åtte inviterte kunstnerne var: Kristian Blystad, Merete Sejersted Bødtker, Håkon Anton Fagerås, Kjersti Wexelsen Goksøyr, Kirsten Kokkin, Istvan Lisztes, Gunnar Torvund og Per Ung.

Juryen for konkurransen bestod av følgende medlemmer:

  • Per-Kristian Foss, Stortingets representant
  • Lars Roar Langslet, Kulturdepartementets representant
  • Marit Wiklund, kunstfaglig medlem
  • Petter Hepsø, kunstfaglig medlem
  • Svein Olav Hoff, kunstfaglig medlem og juryleder
Sist oppdatert: 23.08.2013 09:48
: