Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Det belgiske kongeparet besøkte Stortinget 30. april

Det belgiske kongeparet kom på offisielt besøk til Norge og Stortinget onsdag 30. april.

Olemic Thommessen og det belgiske kongeparet, kong Philippe og dronning Mathilde, i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

– Vi hadde en interessant samtale om politiske spørsmål knyttet til Arktis, sikkerhetssituasjonen i Europa og energi. I tillegg var kong Philippe svært interessert i å høre om arbeidet med den norske forvaltningsreformen, sier stortingspresident Olemic Thommessen etter møtet.

Se bilder fra besøket på Flickr. (Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.)

– For Norge kan det være interessant å lære av de belgiske erfaringene med kommunesammenslåing, et stort stykke reformarbeid på 1990-tallet i et land hvor regionene og regionale motsetninger er en viktig del av det politiske bildet. Med parlamentsvalg 25. mai går Belgia, som brukte 540 dager på å få på plass forrige regjering, en spennende tid i møte, sier presidenten.


I samtalen var de også inne på kultursamarbeid og -utveksling mellom Belgia og Norge.

– Det bilaterale forholdet til Belgia glemmes tidvis i Brussel på grunn av vertskapsrollen til EU-institusjonene og NATO. Norge og Belgia har et godt bilateralt forhold, med et aktivt kultursamarbeid, men jeg forstår at begge land gjerne ser at besøksutvekslingen økes, sier Olemic Thommessen.

Etter møtet på Stortinget, var kongeparet i møte med statsminister Erna Solberg. Videre i programmet står en omvisning på Folkemuseet og deretter lunsj med det norske kongeparet på Slottet.



Stortingspresident Olemic Thommessen viser frem stortingssalen til dronning Mathilde og kong Philippe av Belgia. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.
Stortingspresident Olemic Thommessen viser frem stortingssalen for dronning Mathilde og kong Philippe av Belgia. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Sist oppdatert: 30.04.2014 12:49
: