Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Eirik Sivertsen ny leder av den arktiske parlamentarikerkomiteen

Eirik Sivertsen (A) ble 10. september enstemmig valgt til ny leder av den arktiske parlamentarikerkomiteen under årets arktiske parlamentarikerkonferanse. Sivertsen overtar ledelsen etter Sara Olsvig fra Danmark/Grønland, Dennis Bevington fra Canada ble valgt til nestleder. 

Den nye lederen av den arktisk parlamentarikerkomiteen, Eirik Sivertsen.

Den nye lederen av den arktiske parlamentarikerkomiteen, Eirik Sivertsen. Foto: Stortinget.

– Norge har store interesser i Arktis og det er viktig for oss å være en konstruktiv pådriver i dette samarbeidet. Som leder av parlamentarikerkomiteen vil jeg løfte frem saker av stor betydning for Norge, slik som kunnskaps- og næringsutvikling i nord. Det er også viktig for meg å trekke inn det lokale perspektivet i beslutningsprosessene. Uten medbestemmelse og aktiv deltakelse fra lokalbefolkningen som har sitt hjem i arktiske områder, kan ikke samarbeidet utvikle seg på bærekraftig vis, sier Sivertsen.

Eirik Sivertsen og Sara Olsvig

Eirik Sivertsen og Sara Olsvig. Foto: Stortinget.

Det arktiske parlamentarikersamarbeidet ble etablert i 1993 og består i dag av parlamentarikere fra Finland, Norge, Sverige, Russland, Danmark, Island, Canada, USA og Europaparlamentet.


Den 11. arktiske parlamentarikerkonferansen ble avholdt i Whitehorse i Canada og samlet over 100 deltakere. Konferansen trer sammen annethvert år og går på rundgang i medlemslandene. Konferansen i Whitehorse fokuserte på viktige arktiske temaer som infrastruktur, styresett og beslutningsprosesser, økonomisk vekst og ressursutnyttelse, i tillegg til miljøutfordringer regionen står overfor.

– Det internasjonale samarbeidet i Arktis er konstruktivt og godt. Det er bred enighet om at fred og stabilitet i regionen er en overordnet målsetting. Det er derfor viktig å fortsette den gode politiske dialogen. Vi står alle overfor mange av de samme utfordringene, men landene har ofte funnet ulike løsninger. Nordområdene står overfor store utfordringer fremover, som følge av klimaendringer, ny teknologi og økt ressursutnyttelse, kombinert med respekt for urfolks tradisjoner. Å ta en grundig gjennomgang av hvor vi står med jevne mellomrom, gjør oss i stand til å lære av hverandre og sammen utvikle Arktis på best mulig måte, avslutter Sivertsen.

Den 12 arktiske parlamentarikerkonferansen vil etter planen avholdes i Russland i 2016.

Den norske delegasjonen til den arktiske parlamentarikerkonferansen

Den norske delegasjonen til den arktiske parlamentarikerkonferansen, fra venstre: Siri A. Meling (H), Ingrid Heggø (A), Eirik Sivertsen (A), Margunn Ebbesen (H), Jan-Henrik Fredriksen (FrP). Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 11.09.2014 09:09
: