Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Presidentskapet har avgitt innstilling om lobbyregister

Stortingets presidentskap går ikke inn for at det skal innføres lobbyregister på Stortinget. Saken skal senere opp i plenum, etter planen i siste halvdel av denne måneden.

Stortingets presidentskap. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Det er Venstre som i oktober i fjor foreslo å innføre lobbyregister. Forslaget ble begrunnet i et behov for å hindre uklare grenser mellom departementenes politiske ledelse, stortingsrepresentanter og andre samfunnsaktører, samt i at kommunikasjonsbransjen selv i stor grad er positiv til opprettelse av et lobbyregister. Større åpenhet rundt lobbyvirksomheten vil etter forslagsstillernes syn bidra til økt tillit til at politiske beslutninger tas på rett grunnlag.

Betydelig åpenhet

Presidentskapet slutter seg ikke til Venstres forslag og mener at det allerede er betydelig åpenhet omkring det påvirkningsarbeidet som skjer i tilknytning til både regjeringens og Stortingets arbeid, blant annet gjennom komiteenes åpne høringer.

– At presidentskapet ikke slutter seg til Venstres forslag om å opprette et lobbyregister er et enstemmig vedtak, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Presidentskapet legger stor vekt på at Stortinget skal være et åpent parlament hvor det praktiseres meroffentlighet og hvor publikum kan følge saksbehandlingen og få bred informasjon om arbeidet i Stortinget på en lett tilgjengelig måte.

Videre påpeker presidentskapet i innstillingen at en svært viktig side ved et åpent storting er at muligheten for direkte kontakt mellom borgerne og de folkevalgte ivaretas.

Presidentskapet viser også til at lobbyisme er en del av det brede kommunikasjons- og informasjonsspekteret som representantene må forholde seg til.

– Å motta informasjon fra enkeltpersoner eller grupper med særskilte interesser er en del av en stortingsrepresentants hverdag, sier stortingspresidenten, som forutsetter at representantene til enhver tid må vurdere informasjonen de får på selvstendig grunnlag.

Viktig med lav terskel for kontakt

Videre i innstillingen legges det vekt på at en stadig mer profesjonalisert lobbyvirksomhet kan gi ressurssterke grupper større påvirkningskraft enn andre. Nettopp av den grunn bør det ikke legges hindringer i veien for kontakt mellom stortingsrepresentanter og ikke-profesjonelle aktører, slik registrering i et lobbyregister kan gjøre. I tillegg er det viktig at representantene har mulighet for å motta konfidensiell informasjon og at denne kan gis anonymt. Dessuten kan et lobbyregister føre til at møtevirksomhet flyttes ut av Stortinget.

– At politikere og lobbyister møtes er legitimt. Et samspill mellom ulike samfunnsaktører og politikere er en nødvendig del av våre demokratiske beslutningsprosesser. Presidentskapet mener det bør være lav terskel for alle borgere som ønsker det, å ta kontakt med stortingsrepresentantene. Et åpent storting er en styrke ved vårt demokrati, sier stortingspresidenten.

– Et lobbyregister kan også være vanskelig å håndtere bl.a. fordi det noen ganger vil kunne oppstå situasjoner hvor det vil være tvil om kontakten skal registreres eller ikke, avslutter stortingspresidenten.

Viktig debatt

Presidentskapet mener at Venstre reiser et viktig spørsmål. Temaet har også blitt tatt opp av GRECO (Gruppen av stater mot korrupsjon), som overvåker medlemslandene med tanke på korrupsjon og nylig var på besøk i Norge. Lobbyregister er også en aktuell problemstilling i flere land.

Saken kommer opp til behandling i Stortinget i løpet av våren og det er forventet at saken vil skape en interessant debatt. 

Sist oppdatert: 07.03.2014 09:52
: