Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Marit Nybakk møtte Baltisk forsamling

– Baltikum er viktig for de nordiske landene i det europeiske samarbeidet uttaler Marit Nybakk, Nordisk råds president. Litauen er i ferd med å avslutte sitt formannskap i EU og i løpet av få år vil både Latvia og Estland også hatt formannskapet i EU.

Marit Nybakk

Baltisk forsamling, et samarbeidsorgan mellom parlamentene i Litauen, Latvia og Estland, holdt sitt 32. møte i Riga 29. november 2013. Stortingets visepresident, Marit Nybakk, deltok på møtet i kraft av sin rolle som president i Nordisk råd.

Møtet ble innledet med innlegg av landenes parlamentspresidenter hvor det ble pekt på at landene har felles skjebne, og sett utenfra betraktes de baltiske land som en enhet. Samarbeidet i Baltisk forsamling har vært vellykket, men det er fortsatt viktig å fokusere på aktuelle temaer som energi og på tiltak som bedrer landenes konkurranseevne.

I tillegg ble det vist til at forspillet til EUs toppmøte om Det østlige partnerskap 28.–29. november tydeliggjorde at Russland fortsatt kan utøve negativt press på naboland som f.eks. Ukraina.

Nordisk råd ønsker større samarbeid

– Nordisk råd ønsker å styrke samarbeidet med de baltiske land, uttalte Marit Nybakk, Nordisk råds president, med henvisning til formannskapsprogrammet for Nordisk råd i 2013.

– De nordiske og baltiske land som gjennom EU/EØS har et felles arbeidsmarked, må satse på tiltak for å bekjempe ungdomsarbeidsløshet og skape arbeidsplasser, fremholdt Marit Nybakk og viste til at dette temaet har vært og vil fortsette å bli drøftet i Nordisk råd.

Styrking av kamp mot menneskandel

– Det må også bli tettere kontakt mellom de nordiske og baltiske land for å bekjempe alle former for menneskehandel i vår region av Europa. Arbeidsløshet og dårlig økonomi skaper grobunn for denne type kriminalitet, uttalte Marit Nybakk.

Felles satsning i Baltikum

Målsettingen for arbeidet i Baltisk forsamling og mellom de baltiske regjeringer i siste år har vært å bedre landenes konkurransekraft, styrke samarbeidet om energi, transport og infrastruktur samt økt samarbeid med de nordiske land. Alle de baltiske land kan vise til god vekst i landenes økonomier. Temaet for møtet i Baltisk forsamling var felles satsing på turisme, særlig innen helse og rekonvalesens til de baltiske land, tiltak mot organisert kriminalitet og merverdiavgiftsvik, økt baltisk regionalt forskning og utvikling samt utvikling av «digital single market».

Estland vil ha formannskapet i regjeringssamarbeidet og det parlamentariske samarbeidet mellom de baltiske land i 2014. Estland vil satse på mer bruk av IKT, regionalt energisamarbeid, transport og infrastruktur, skape tettere kontakt mellom ulike samarbeidsorganer i Østersjøregionen samt satsing på samarbeidet med de nordiske land. Estland er i 2014 ansvarlig for nordisk-baltisk regjeringssamarbeid (NB 8).

Nordisk råds Presidium under ledelse av Marit Nybakk hadde 2. desember møte i Vilnius hvor Litauens viseutenriksminister Vytautas Leskevicius orienterte om Litauens formannskap  i EU og om resultater fra toppmøtet om Det østlige partnerskap 28.–29. november i Vilnius. Han opplyste at formannskapet er en krevende oppgave ikke minst nå på slutten av en valgperiode hvor Kommisjonen fremmer en rekke saker som krever forhandlinger mellom Kommisjon, Råd og Europaparlamentet.

Sist oppdatert: 03.12.2013 13:24
: