Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Menneskerettigheter satt på agendaen under Europarådsmøte i Baku

Nestleder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Lise Christoffersen (A) deltok fredag 23. mai på møte i PACEs faste komité. Møtet fant sted i Baku i forbindelse med at Aserbajdsjan nylig har tatt over formannskapet i Europarådets ministerkomité.

Lise Christoffersen (A) på møte i Baku.

Aserbajdsjan ble medlem av Europarådet i 2001 og har nå formannskapet for første gang. Siden landet ble medlem, har PACE fulgt med på hvordan Aserbajdsjan overholder sine medlemskapsforpliktelser, blant annet på menneskerettighetsfeltet.

Som leder for Europarådets ministerkomité orienterte Aserbajdsjans utenriksminister Elmar Mammadyarov den faste komiteen om deres prioriteringer for formannskapsperioden. Blant annet ønsker aserbajdsjanske myndigheter å sette søkelyset på korrupsjonsbekjempelse.

I spørsmålene til utenriksministeren kom flere av representantene inn på menneskerettighetssituasjonen i landet. Lise Christoffersen understreket at å lede arbeidet i Ministekomiteen forplikter og innebærer å fronte Europarådets menneskerettighetsarbeid. Hun spurte spesifikt om hva Mammadyarov ville gjøre for å bedre forholdene for menneskerettighetsforkjempere. At utenriksministeren ikke svarte konkret på dette og de andre spørsmålene om menneskerettighetssituasjonen var ikke overraskende, men likevel skuffende for Christoffersen og mange av de andre komitémedlemmene.

Også andre saker sto på agendaen for møtet i Baku. Blant annet vedtok komiteen en uttalelse til Ministerkomiteen om å arbeide videre med en Europarådskonvensjon om manipulering av idrettskonkurranser og kom med forslag til hvordan konvensjonsteksten kan styrkes. Flere av komiteens medlemmer var opptatt av koblingen mellom kampfiksing og pengespill, og viktigheten av å se dette i sammenheng i konvensjonsteksten ble understreket.

Sist oppdatert: 26.05.2014 10:04
: