Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Nordisk råd i Akureyri

Bærekraftig utnyttelse av naturressursene er tema parlamentarikere fra hele Norden møtes på Island til Nordisk råds temasesjon 7.–8. april.

Delegasjonsleder Michael Tetzschner (H). Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Gruvedrift og makrell

Gruvedrift er en næring i vekst i Norden. Økte internasjonale råvarepriser på mineraler og metaller har ført til økt satsing og utbygging innen gruveindustrien i Sverige og Finland. Også i Norge er det prosjekter under utvikling. Nordisk råd er opptatt av at denne gruvedriften skal være bærekraftig og ikke komme i konflikt med andre næringer i disse områdene som turisme og reindrift. I Akureyri vil rådet debattere og ta stilling til et forslag om kriterier for en bærekraftig nordisk gruvenæring.

Fisk er en viktig naturressurs for landene i Norden, men nye vandringsmønstre for arter som sild og makrell har gitt landene utfordringer i fastsettelse og fordeling av kvoter. I Akureyri vil regjeringssiden gi en redegjørelse om status for fiskerikonflikten om sild og makrell.

Saker i utvalgene

Som vanlig står det også en rekke ulike saker på dagorden når Nordisk råds ulike komiteer (utvalg) møtes:

Velferdstjenester i distriktene

Velferdsutvalget skal møte den islandske ministeren for bolig- og sosiale saker, Eygló Harðardóttir, for å diskutere utvalgets hovedtema for 2014 «Velferdstjenester i distriktene i Norden». Utvalget skal også diskutere organiseringen og innretningen av det nordiske samarbeidet omkring mennesker med funksjonshindringer etter at Nordisk Handikappolitisk Råd ble lagt ned i 2012.

Et bedre Nordisk råd!

Det ble i begynnelsen av 2014 nedsatt en arbeidsgruppe bestående av to medlemmer fra hver partigruppe. Arbeidsgruppen møtes i Akureyri tirsdag 8. april for å diskutere konkrete forslag for reformering av samarbeidet i Nordisk råd. Målet er mer politisk innhold, flere interessante debatter og større synlighet og effektivitet. Michael Tetzschner (H) og Marit Nybakk (A) er norske medlemmer i Nordisk råds presidium og medlemmer i reformarbeidsgruppen.

Konsekvensene av konkurranseutsetting

Næringsutvalget skal drøfte et medlemsforslag om iverksettelse av et tverrnordisk forskningsprosjekt om konkurranseutsettingens konsekvenser for de nordiske landene. Formålet er å belyse konkurranseutsettingens konsekvenser for tjenestenes kvalitet, offentlig økonomi, bruker- og arbeidsforhold, samt fordelingspolitiske aspekter. Bak forslaget står bl.a. Torgeir Knag Fylkesnes (SV). 

Norske pensjonister og svensk skatt

Den nordiske skatteavtale ble endret i 2008, noe som blant annet førte til at reglene for personer som mottar pensjon fra et annet nordisk land ble endret. Endringen har falt svært uheldig ut for mange norske pensjonister som flyttet til Sverige i denne perioden. Medborgerutvalget i Nordisk råd ønsker en revisjon av skatteavtalen og at regelverket i den nordiske skatteavtalen tydeliggjøres og forvaltes likt i hele Norden. Saken kommer på dagsorden i Akureyri den 8. april. Knut Storberget (A) er utvalgets talsperson i saken. 

 
Friluftsliv og spillavhengighet

Friluftsliv for barn og unge i Norden er en viktig sak for Nordisk råds kultur- og utdanningsutvalg. Utvalget ønsker å komme med nye initiativer som berører både de store byene og distriktene. På temasesjonen i Akureyri legger utvalget frem forslag om å lage en nordisk strategi for friluftsliv. Utvalget ønsker også en komparativ analyse av de nordiske lands regler og lovgivning for byplanlegging – da med henblikk på tilgangen til grønne og rekreative områder i byene.

Forslagene bør sees i sammenheng med Nordisk friluftsår som feires i 2015.
 
I Akureyri vil også utvalget diskutere spillpolitikk og utfordringene knyttet til spillavhengighet. Dette er et av hovedtemaene for utvalget i 2014. I den forbindelse ønsker utvalget å organisere en konferanse om emnet.

Sist oppdatert: 07.04.2014 10:07
: