Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Nordisk råd til regjeringene: − Gjennomgå skattesaken til de norske pensjonistene

Skattesaken var sammen med diskusjon om situasjonen i Ukraina og om bærekraftig utnyttelse av ressursene blant hovedsakene under Nordisk råds temasesjon i Akureyri 7.−8. april

Knut Storberget på talerstolen i Akureyri.

I Akureyri på Island vedtok Nordisk råd å be Norge og Sveriges regjeringer gå igjennom skattesaken for å avdekke eventuell feilinformasjon og korrigere feilaktige skatteoppgjør.

Nordisk råd ba også om en revisjon av den nordiske skatteavtalen. Forslaget kommer på bakgrunn av norske pensjonister i Sveriges opplevelse av feilinformasjon etter endringer i skatteavtalen 2008. Saken som har vært på dagsorden hos Nordisk råds medborger- og forbrukerutvalg siden 24. august 2012, er med dette avsluttet i utvalget.

− Medborger- og forbrukerutvalget er glade for at vårt forslag om revisjon og klargjøring av relevante myndigheters ansvar nå fremlegges for regjeringene. Vi anmoder også regjeringene i Norge og Sverige om å rette opp skattekravene til de pensjonistene som er blitt urettmessig rammet. Alle er tjent med at det ryddes opp i saken en gang for alle, sier Knut Storberget (A), som er utvalgets talsperson i saken.

Bred enighet om støtte til Ukraina

Selv om sesjonen i Akureyri hadde bæredyktig utnyttelse av naturressurser som tema, var det ikke til å unngå at Ukraina-krisen tok mye av oppmerksomheten når så mange av Nordens parlamentarikere var samlet. På tvers av alle partigrenser og nasjonal tilhørighet var det bred enighet om å støtte Ukraina. Folkeretten, demokrati og menneskerettigheter  er ting man må holde fast på den vanskelige situasjonen.


Det ble vist til den rolle Nordisk råd spilte for å støtte landene i Baltikum for 20 år siden og argumentert for at rådet og landene i Norden igjen kunne spille en tilsvarende rolle for Ukraina.

Nordisk råds uttalelse om Ukraina

Grensehindersamarbeidet

Nordisk råds grensehindergruppe diskuterte bl.a. hvordan man kan få et bedre nordisk samarbeid ved implementering av EUs rettsakter, for å forhindre at nye grensehindre oppstår.

Dette er også spørsmål som prioriteres innen rammene for Grensehinderrådets arbeid i 2014, (hvor tidligere minister og fylkesmann Svein Ludvigsen er norsk medlem) og en prioritert oppgave i samarbeidsministrenes visjonserklæring:


«Et grenseløst Norden: Arbeidet med å skape optimale forutsetninger for at borgere og virksomheter kan bevege seg fritt mellom de nordiske land er en av det nordiske samarbeidets mest sentrale utfordringer. Vi vil forsterke denne innsatsen og sikre at ny nasjonal lovgivning og de nordiske lands gjennomføring av EU-lovgivning ikke skaper nye grensehindringer i Norden»

Grensehindergruppen gikk igjennom de nordiske grensehindringer som Grensehinderrådet foreslår å løse i 2014, og diskuterte hvordan Nordisk råd og de nasjonale parlamenter sammen kan være pådrivere i dette arbeidet.

Bærekraftskriterier kan gi konkurransefortrinn

Gruveindustrien er i utvikling i Norden og det er viktig at denne virksomheten skjer på en bærekraftig måte. På møtet i Akureyri ble Nordisk råd enige om å be Nordisk ministerråd arbeide for å få frem et sett kriterier for bærekraftig gruvedrift. Målet er at disse kriteriene skal kunne ligge til grunn for fremtidige reguleringer i EU og internasjonalt.

– Bærekraftskriteriene kan gi konkurransefordeler. Gruve- og mineralnæringen i Norden er allerede velutviklet og kriteriene kan bidra til at de nordiske landene og selskapene kan tjene som forbilder internasjonalt, sa Heidi Nordby Lunde (H).

Sist oppdatert: 11.04.2014 11:05
: