Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Offisielt besøk fra den sveitsiske parlamentspresidenten

Stortingspresidenten tok i onsdag 30. april imot sin sveitsiske kollega, parlamentspresident Ruedi Lustenberger, til offisielt besøk i Norge.

Den sveitsiske parlamentspresidenten, Ruedi Lustenberger og Stortingspresident Olemic Thommessen i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Det var første gang de to presidentene møttes. Den sveitsiske parlamentspresidenten ble ledsaget av sin visepresident og de parlamentariske lederne i Nasjonalrådet i det sveitsiske parlamentet. Delegasjonen hadde møter med stortingspresident Thommessen og med Stortingets EFTA/EØS-delegasjon, ledet av tredje visepresident Svein Roald Hansen.

Se bilder fra besøket på Flickr. (Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.)
 
Temaene for de ulike møtene inkluderte europapolitiske spørsmål, EFTA-samarbeidet, fri bevegelse av personer og naturlig nok situasjonen i Ukraina.
 
– Våre lands respektive forhold til EU sto naturligvis sentralt siden dette er et spørsmål som er meget aktuelt i Sveits for øyeblikket. Begge land har innenfor EFTA jobbet for handel og økonomisk integrasjon i Europa i over 50 år. Selv om vi har valgt å stå utenfor den politiske integrasjonen i EU har begge, med ulike modeller, valgt å være en del av EUs indre marked, noe jeg mener har bidratt positivt til den veksten vi har sett de siste to tiårene. Vi fikk også en orientering om folkeavstemningen av 6. februar om innvandring fra EU og de utfordringene resultatet medfører i forholdet til andre europeiske land, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Stortingspresident Olemic Thommessen viser frem stortingssalen for den sveitsiske parlamentspresidenten Ruedi Lustenberger. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Stortingspresident Olemic Thommessen viser frem stortingssalen for den sveitsiske parlamentspresidenten Ruedi Lustenberger. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

EFTA-samarbeidet var spesielt viktig i møtet med Stortingets EFTA/EØS-delegasjon.

– Ikke i noen annen internasjonal organisasjon har Norge og Sveits et så tett og bindende samarbeid som i EFTA. Vi har forpliktelser gjennom Vaduz-konvensjonen og forhandler frihandelsavtaler i fellesskap. Dette er positivt for våre respektive næringsliv og for våre borgere. Det var viktig for meg å understreke i møtet at det gode og etablerte samarbeidet mellom Norge og Sveits også strekker seg til våre to parlament, og hvordan dette gir arbeidet i EFTA en viktig parlamentarisk dimensjon, sier Svein Roald Hansen.

Etter programmet på Stortinget hadde den sveitsiske delegasjonen møte med statssekretær Ingvild Næss Stubb i Utenriksdepartementet. Fra Oslo dro delegasjonen videre til Trondheim og Kristiansund for å se nærmere på ulike prosjekter innenfor fornybar energi.

Sist oppdatert: 30.04.2014 15:40
: