Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

De nordiske parlamentspresidenters møte

Reformer i Nordisk råd, parlamentarikersamarbeid overfor Øst-Europa og arbeidet med menneskerettigheter ble diskutert på møtet i Stortinget 15. mai.

Det eksisterer et nært og godt samarbeid mellom de nordiske parlamentene. I forbindelse med Stortingets jubileumsmøte 15. mai inviterte stortingspresident Olemic Thommessen sine kolleger til et arbeidsmøte for å diskutere ulike former for samarbeid.

De nordiske parlamentspresidenter i Stortinget 20140515 

Stortingspresident Olemic Thommessen, Folketingets formand Mogens Lykketoft, den finske rikdsdagens talman Eero Heinäluoma, Altingets formand Einar K. Guđfinnsson og den svenske riksdagens talman Per Westerberg. Foto: Åsmund Holien Mo/Stortinget.

Reformer i Nordisk råd

På møtet fikk parlamentspresidentene en orientering om reformarbeidet i Nordisk råd av rådets direktør, Britt Bohlin. Reformarbeidet tar sikte på å effektivisere og konkretisere det nordiske samarbeidet, og å styrke kontakten til de nasjonale parlamentene.

Parlamentspresidentene var enige i behovet for reformer i det nordiske samarbeidet, og sa seg villige til å bidra som ressurspersoner (vismannsgruppe), særlig med tanke på en tettere forankring i de nasjonale parlamentene.

Styrket samarbeid overfor Øst-Europa

Under diskusjonen om mulighet for samarbeid mellom de nordiske parlamentene i internasjonale spørsmål, kom det frem et felles standpunkt om å styrke parlamentarikersamarbeidet med landene i Øst-Europa. Her vil det være naturlig å trekke på det gode samarbeidet med de baltiske landene.

Synliggjøring av arbeidet med menneskerettigheter

For å styrke de nordiske landene som en blokk i verden og med høy troverdighet på oppfølging av menneskerettigheter, diskuterte parlamentspresidentene ulike tiltak for å synliggjøre dette arbeidet i parlamentene. Det var enighet om at dette var viktig, og for noen av landene kan det være aktuelt å samarbeide om felles måter å gjøre dette på.

Sist oppdatert: 16.05.2014 10:28
: