Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Presidenten i Den sentralafrikanske republikk på Stortinget

Krisen i Den sentralafrikanske republikk var tema i møtene 
Catherine Samba-Panza, president i Den sentralafrikanske republikk, hadde med stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteen 20. juni.

Komiteleder Anniken Huitfeldt, president Catherine Samba-Panza og stortingspresident Olemic Thommessen

President Catherine Samba-Panza sa i sitt møte med stortingspresident Olemic Thommessen at hun har to fortrinn i sitt embete: hun er kvinne og hun er mor. Hun understreket at hun vil arbeide for å dempe sinnet til folket i Den sentralafrikanske republikk. Presidenten har deltatt på «Oslo Forum» denne uka, en møteplass for ulike aktører som driver freds- og forsoningsarbeid.

– Autoritet og varme

– Det var et kort, innholdsrikt og interessant møte med en kvinne som gjør inntrykk i kraft av sin umiddelbare autoritet og varme, sa stortingspresidenten etter samtalen på sitt kontor.

Samba-Panza møtte deretter utenriks- og forsvarskomiteen. Her redegjorde hun også for den vanskelige situasjonen i Den sentralafrikanske republikk.

Landet er et av verdens fattigste med lovløse tilstander i mange områder, der opprørsgrupper står for grove overgrep mot sivilbefolkningen.

President Catherine Samba-Panza ble i januar i år valgt av landets overgangsråd for å lede landet frem mot valget i februar 2015. Hun har en krevende oppgave. Den voldelige konflikten mellom de ulike grupperingene i landet har ført til at staten har kollapset. Den klarer verken å ivareta sikkerheten eller humanitære behov. Presidenten beskrev en situasjon der over halvparten av befolkningen på 4,6 millioner mennesker trenger humanitær hjelp og en fjerdedel er på flukt i eget land. FN karakteriserer krisen i landet som en av de tre mest alvorlige humanitære situasjonene verden står overfor, der Syria og Sør-Sudan er de to andre.

Samarbeid med Norge

Samba-Panza håper Norge med sin erfaring fra fredsarbeid i mange deler av verden kan være med å bidra i fredsarbeidet i Den sentralafrikanske republikk. Presidenten fremhevet gjenoppbygging av rettsvesenet som et viktig område de trenger internasjonal støtte til, slik at de lovløse tilstandene i landet ikke lenger får fortsette. Landet har også store behov for humanitær hjelp.

Utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) bekreftet tverrpolitisk støtte til bistand, humanitær hjelp og fredsarbeid.

– Presidentens klare mål om å inkludere alle politiske grupperinger, fagbevegelse, interessegrupper og teknokrater i gjenoppbyggingen av staten er avgjørende for en fredelig løsning og demokratisk utvikling i landet, kommenterte Huitfeldt etter møtet.

President Samba-Panza i Utenriks- og forsvarskomiteen

President Samba-Panza besøker utenriks- og forsvarskomiteen.

Sist oppdatert: 20.06.2014 15:22
: