Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Striden om Ukraina preger IPUs vårsesjon i Genève

Parlamentarikere fra hele verden møtes denne uken til møte i Den internasjonale parlamentariske union (IPU). Et hovedtema er parlamentenes forpliktelse til å arbeide for en tryggere verden.

Fra venstre delegasjonsleder Svendsen og nestleder Lødemel.

Striden om Ukraina preger også IPUs vårsesjon i Genève, selv om saken offisielt ikke havnet på dagsordenen.

714 parlamentarikere fra 141 land er samlet i Genève i forbindelse med IPUs vårsesjon den 16.–20. mars. Vårsesjonen, som er den 130. i rekken, markerer også IPUs 125-årsjubileum med overskriften «Fornyelse av vår forpliktelse til å skape fred og demokrati i verden».

Den spente situasjonen i Ukraina og demokratiets spilleregler og institusjoner er derfor tema for delegasjonsleder Kenneth Svendsens innlegg under generaldebatten i IPU.


– Mye har vært oppnådd siden dannelsen av IPU i 1889, men flere av de pågående krisene vi ser i verden illustrerer igjen betydningen av å holde et årvåkent fokus på grunnkreftene som våre demokratier er tuftet på, sier Svendsen. 


Svendsen viser til at ledelsen i Kreml de siste uker dessverre har vist at de er like opptatt av den territorielle integriteten til Ukraina, som de var da Georgia ble utsatt for lignende aggresjon i 2008.

Ukraina-striden var ikke på sakskartet i utgangspunktet, men delegatene barket sammen i en lang tautrekking om striden skulle tas inn som en hastesak. Flertallet valgte i stedet å sette søkelys på konfliktene i Den sentralafrikanske republikk.


Øvrige hovedtemaer er parlamentenes rolle i arbeidet for en atomvåpenfri verden, parlamentenes rolle i å beskytte barns rettigheter, herunder enslige mindreårige flyktninger, og situasjonen for barn i krigsherjede land. Håndtering av situasjoner og risiko i sammenheng med den miljømessige og demografiske utviklingen var et eget tema. Tre rådgivende resolusjonstekster knyttet opp til temaene er til behandling, og vil ventelig bli vedtatt torsdag.

Valg av IPUs nye generalsekretær finner sted i plenarforsamlingen på sesjonens siste dag. Valget står mellom IPUs nåværende visegeneralsekretær, Martin Chungong fra Kamerun, tidligere generalsekretær i Parlamentarikere for global handling, Shazia Rafi fra Pakistan, og Geert Versnick som er tidligere belgisk parlamentariker.

Ved siden av delegasjonsleder Kenneth Svendsen (FrP), består den norske delegasjonen av nestleder Bjørn Lødemel (H), Anette Trettebergstuen (A), Sigurd Hille (H) og Hege Haukeland Liadal (A).

Om IPU

IPU ble etablert i 1889, og er den eneste parlamentarikerforsamlingen med globalt medlemskap. Organisasjonen er et samlingspunkt for parlamentarisk dialog. Den arbeider for å fremme fred og samarbeid, og støtte utviklingen av representativt demokrati i alle verdensdeler.


Representantene for medlemslandene møtes ved to årlige sesjoner. IPU har sitt sekretariat i Genève. IPU har også et kontor i New York, som permanent observatør i FN.

Sist oppdatert: 18.03.2014 11:19
: