Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Thommessen møtte Tysklands president

Viktigheten av å bidra til fortsatt styrking av demokratiet, ikke minst i land i det østlige Europa, sto på dagsorden da stortingspresidenten møtte Tysklands president Joachim Gauck 11. juni.

Tysklands president Joachim Gauck og stortingspresident Olemic Thommessen i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Også de svært gode tosidige forbindelsene ble løftet frem under samtalen. Gauck pekte på den tette politiske og økonomiske kontakten mellom våre to land og fremhevet at Norge er en sterk forsvarer av demokratiet og en betydelig bidragsyter i Nato-sammenheng. Han mente at den norske grunnloven er et viktig europeisk dokument. I Tyskland ble grunnleggende rettigheter for borgerne først nedfelt på et mye senere tidspunkt, sa han.

– Det er positivt at Grunnloven fremstår som et forbilde for andre. Samtidig har grunnlovejubileet gitt oss en anledning til å reflektere over veien videre, og hvordan vi skal holde folkestyret levende, sa Thommessen under møtet.
 
Joachim Gauck har bakgrunn som prest og borgerrettsforkjemper fra det tidligere Øst-Tyskland. I tiden før murens fall engasjerte han seg politisk i demokratibevegelsen, og i 1990 ble han utnevnt til å lede arbeidet med å gi innsyn og kartlegge omfanget av kriminelle handlinger begått av Stasi, det østtyske hemmelige politi. Dette vervet hadde han i ti år. Han ble valgt til tysk president i 2012.

Besøket til Stortinget er en del av det tyske statsbesøket til Norge 11.–13. juni.

Sist oppdatert: 11.06.2014 16:41
: